Градина » Започнете зазимяването на хортензията

 Започнете зазимяването на хортензията

Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намаляването на поливките ще допринесе за по-доброто узряване на леторастите и от средата на октомври да встъпят в пълен покой. Ако настъпят големи застудявания, покрийте с голям кашон и върху него хвърлете рогозка или стара черга. Така ще предпазите цветето от измръзване и напролет ще имате красив храст, отрупан с розови цветове. Любителите цветари, които не разполагат с дворна градина, а живеят в апартамент и са превърнали терасата в цветна градина, също трябва да се съобразят с тези изисквания. Независимо че техните хортензии са в красиви саксии и могат да ги пренесат в стая с подходяща температура, това не е желателно. Съветваме ви да постъпите по същия начин. Засушете постепенно хортензията и след като опадат листата, приберете саксията на подходящо място (мазе, стълбище, таванска стая), където температурата не пада под 2-3 градуса. На това място саксиите ще престоят до януари, когато ще ги извадите и ще ги внесете в помещение с температура 8-10 градуса. Към март се изнасят в помещение с температура 18-20 градуса. Когато започне събуждането, саксиите с хортензии непрекъснато се оросяват с вода, чиято температура е като тази на помещението.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дойде време за лятно присаждане

Като общоприето правило за начало на присаждането се приема времето от средата на юли до края на август. Това обаче води до някои икономически и технически трудности. Първо, площта на питомника стои...

Подпрете клоните, преди да натежат

През юли плодовете на дръвчетата бързо наедряват и клоните, особено на късните ябълки и круши, започват да се свеждат под тежестта им. Практиката да се подпират, за да не се прекършат, е колкото стара...

Свободно растящата корона е най-подходяща

Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Начало