Брашнестата мана е много опасна. Някои сортове ябълки са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за маната. Ябълкови градини и отделни дръвчета, разположени край водоеми (язовири например или реки) са изложени най-вече на тази болест.
Причинител на болестта е гъбичка. Тя започва да се развива с разпукването на пъпката, в която се е загнездила през зимата, и съпровожда развитието на летораста. Обхваща го като брашнест налеп, преминава по листата. Леторастът остава слаб, листата са дребни, бледи и често завити като ладийки, също покрит с брашнест налеп. Болестта може да се появи по всички зелени части като сивозелени налепи.
За борба с брашнестата мана по ябълката са създадени ефикасни препарати. Пръсканията започват в ранна пролет, още с разпукване на пъпките. Но дотогава доста работа може да свърши и ножицата. Всички заболели клонки трябва да се изрежат и хвърлят в огъня. Лесно се разпознават по белия налеп. Така се премахва над 60% от заразата, а това улеснява химическата борба.
Как се оформя короната на младите лимонови дръвчета, е особено важно както заради декоративните им качества, така и за плододаването им. Формирането започва още през първата година. Чрез прищипване и ...
Сивото гниене /Botrytis cinerea/ е често срещана и опасна болест по гроздето. При дъждовни години особено през лятото и при силно чувствителни към болестта сортове то може да причини значителни за...
Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...
С името “директни сортове” се означават лози, които се счита, че са устойчиви на филоксера и могат да се засаждат без присаждане във филоксерни райони. Под това име се включват и лози, които нямат дос...