Градина » Нематода мъчи картофите

 Нематода мъчи картофите

Нематодата е дребен, кръгъл червей, паразитиращ по клубените. Напада всички представители от сем. Картофови. Ако забележите сферични образувания с бял, жълт или кафяв цвят по клубените на картофите, трябва да знаете, че това са цистите - зимуващите стадии на нематодата, които могат да се запазят в почвата до 10 години. Вътре във всяка циста има по 50 до 600 яйца с напълно развити личинки. През пролетта личинките навлизат в младите корени, хранят се с тях и предизвикват загиването им. На поразените гнезда се образуват малко и дребни клубени. Градинарят трябва навреме да открие заразения клубен. Ако на следващата година на същото място се засадят растения от сем. Картофови (картофи, домати, патладжан, пипер) те ще бъдат заразени, а в почвата немато-дите ще се увеличат многократно.
Заразата се разпространява с посадъчния материал, чрез заразената пръст, с инструментите или с поливните води.

Мерките

- На заразения участък да не се засаждат растения от сем. Картофови не по-рано от 4 години.
- Да се спазва необходимото сеитбообращение. Най-добри предшественици на картофите са царевицата, захарното и кръмното цвекло, слънчогледът, многогодишните треви, а от зеленчуците -зелевите, кореноплодите, тиквените. Нематодата не живее по корените на тези растения, затова при въвеждането им в обращението почвата постепенно ще се очисти от вредителя.
- Използвайте здрав посадъчен материал, особено важно е сортовете да са устойчиви на нематодата. На места, слабо заразени с нематода, този метод позволява за един сезон почвата да се изчисти до 90%.
- Важен момент е предпосадъчното рътене на клубените. Това позволява картофите да се развиват добре по-рано и по-рано да се прибере реколтата, което ще лиши личинките на нематодата от хранителни вещества.
- Използвайте органични торове, които ще подхранват отслабените растения, но и ще стимулират дейността на враговете на нематодата - хищни гъби, пръстеновидни червеи, те унищожават цистите, яйцата и личинките й.
- При силно заразяване във всяко гнездо преди засаждане на картофите се поставят 2 лопатки угнил оборски тор, 1 лопатка дървесна пепел, а минералните торове да се разпръснат по средата на междуредията на картофите и се заравят по време на загърлянето им.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си мечи лук

Левурдата (Allium ursinum) е позната у нас и като мечи лук или див чесън. Това е многогодишно луковично растение от сем. Лукови. В почвата образуват тясна около 1 см, но висока 5-6 см луковица. От не...

Полейте овошките преди да заспят

Странно звучи такава подкана, но е съвсем правдоподобна. Ако ще разполагате с вода през пролетта и лятото, може и да не се съобразите с нея, но в повечето случаи не е така. Трудно се поливат дръвчета,...

Приберете летния чесън

Летният чесън, чиито луковици се съхраняват през зимата чак до пролетта, става готов за прибиране някъде през първата половина на юли. Вие не се ръководете от календарни срокове, защото може да се слу...

Време му вече и на градинския фасул

Благоприятният срок за засяването му настъпва през първата половина на април в Южна България, а през втората - и на север от Балкана. По важното указание е температурата на почвата. Тя трябва да се е ...

Начало