На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в състава на маринатите. Това растение се използва и за медицински цели, а народът го употребява от незапомнени времена за подпомагане на сърдечната дейност, при кашлици, като пикочогонно средство и при други заболявания.
Девесилът може да отгледате като засеете семената направо в градината сега, през март. Засейте на разстояние 40 на 40 см, за да ви е лесно прекопаването на почвата. Ще постъпите по-добре, ако отгледате разсад. За целта може да засеете семената в сандъче, но тъй като няма да ви трябват много растения, използвайте малки саксийки с по едно семе в саксийка. След засаждането грижа ще ви бъде главно разрохкването на почвата и поливането.
За да си произведете подложка, можете да използвате семена. При ябълката и крушата се избират по-раннозреещи сортове и форми, а при костилковите – по-къснозреещи. Плодовете трябва да са добре узрели. ...
Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците и на пъпешите. Произхожда от семейство Тиквови. Този екзотичен плод идва далечна Африка, където се среща в диво състояние в пустинните и...
Картофеното дърво (Solanum macranthum) е топлолюбиво растение, затова дори и при малка опасност от студ, трябва да го приберете на топло място. Осигурете му място на ярко слънце, защитено от дъжда и в...
Можем да го направим и през пролетта, но най-подходящият момент е есента и то началото й – месец септември. Това се отнася не само за божура, но и за други многогодишни видове като перуника, астилбе, ...