Градина » Вкоренете зелени резници от касис

 Вкоренете зелени резници от касис

Почти 100 процента от зелените резници на черното френско грозде - касис ще се вкоренят, ако спазвате технологията, която вие ви предлагаме.
За начало са ви нужни майчини растения, от които да вземете резници. Тях можете да вкорените в лятна оранжерия, снабдена със система за изкуствено оросяване или в друго съоръжение, покрито с найлон, на повдигнати на 15-20 см лехи.
Хранителният субстрат (18-20 см слой) пригответе от равни части градинска почва, пясък и торф (или само пясък и торф), покрийте субстрата със слой (3-5 см) от среднозърнест пясък. Преди засаждането на резниците в оранжерията, засенчете. Това ще понижи температурата в горещото време с 8-10 градуса и ще предотврати изгарянето на листата.

Клонките трябва да са вдървесинени

Оптималният срок за производство на резниците е във фазата на полувдървесинените клонки. Закъснението понижава преживаемостта и прихващането на растенията.
Резници можете да взимате от прикореновите клонки и от обрастващата дървесина. От нея се получават по-добри растения.
Ако провеждате тази операция в началото на лятото, то за вкореняване са подходящи всички части от клонките (долни, средни и връхни), при закъснение използвайте само средните и връхните. Размера на резника е в зависимост от междувъзлията с пъпки и листа, те трябва да са от 1 до 3. Колкото по-добри са условията за вкореняване, толкова по-дълъг може да е резникът. Долните листа трябва да почистите, а до засаждането резниците дръжте в студена вода.
Ако съблюдавате всички елементи на технологията, ще трябва да обработите резниците със стимулатор на растежа. Тези препарати влияят не на вкореняването, а на качеството на посадъчния материал.

Как да ги отгледате

Преди засаждането, полейте лехите, а резниците засадете по схемата 4-6х5-10 см. Колкото са по-големи резниците, толкова по-нарядко трябва да ги настанявате в лехата. Желателно е листата по резниците да не се докосват едни до други. Резниците поставете в пясъка така, че долните отрези да не са забодени в субстрата. Пясъкът около резника уплътнете, а лехата полейте.
Грижите се състоят в систематично опръскване през деня: листата трябва да бъдат постоянно влажни. В периода на вкореняване са недопустими въздушни течения, понижаващи влажността на въздуха. Вкореняването става за около 2-3 седмици. Масовото появяване на корени съвпада със забележимия прираст на пъпките. След това поливането се разрежда. Това е времето, в което трябва да проветрявате оранжерията и да намалявате сянката.
Навреме вкоренените резници поливайте сутрин или вечер. Плевелите се почистват, когато се появят.
Вкоренените резници пресадете или на постоянното място, или за доотглеждане в друга леха. Най-добрият срок за засаждане е есента или ранната пролет (до разпукването на пъпките).

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

За чубрица специална леха не е нужна

Ще я използвате прясна или изсушена, а ще се радвате и на приятния й аромат, който разлива през лятото в градината. Смята се, че този аромат предпазва нея и другите зеленчуци от разни листни въшки и а...

От какво боледуват ябълките в мазето?

През зимните месеци на масата винаги ни се иска да има плодове, събрали слънчевата енергия от лятото. Ябълките са най-много търсени и използвани от всички. За да ги има, след беритба трябва да се съхр...

Изберете подходящо място за розите

При нашите климатични условия розата не проявява капризи и редовно достига до цъфтеж. Има обаче подробности, с които трябва да се съобразявате. Отрицателно влияние върху цъфтежа може да окаже типът ...

Защо зеленчуците трябва да се загърлят

Важно агротехническо мероприятие при отглеждане на зеленчуковите растения е загърлянето, защото много от тях имат тази особеност да образуват допълнителни (адвентивни) корени, когато стъблата им допир...

Начало