Градина » Брукмансия изпълва градината с аромат

 Брукмансия изпълва градината с аромат

Брукмансията /Brugmansia/ е храст или малко дръвче от семейство Картофови /Solanaceae /. Неговата родина е Южна Америка. Растението достига височина 1.80 – 6 м. и широчина 150-240 см. Цъфти от късна пролет до късна есен /от юли до септември/. Листата са едри, тъмнозелени с блясък.
Това растение има две фази на растеж. В началото расте изправено, нагоре, обикновено развива едно стебло, докато достигне първите 80 до 150 см. До този момент не цъфти. След това започва да се развива като храст с разклонения и образува цветове. Цветовете са ароматни, тежки, във формата на тромпет /c дължина около 15-20 см/, цъфтят в бяло, жълто, розово, кремаво или оранжево и вечерно време изпускат невероятен аромат. Плодовете в зависимост от видовете имат форма на яйце или вретено.
Брукмансията е лесен за отглеждане вид. Обича слънчевите места с влажна, добре отцеждаща се почва. Предпочита високи температури през деня (26-30 градуса) и хладни нощи. В по-студените райони може да се отглежда в контейнери, които през зимата се пренасят в закрити помещения.

Размножаване

Брукмансията се размножава чрез вкореняване на резници дълги 10-20 см., взети от края на клончетата през лятото. Почвеният субстрат, трябва да бъде богат на хранителни вещества и същевременно да има добра въздухо- и водопропускливост. Желателно е в почвата да се сложи торф. В периода на израстване да се полива обилно и до м. август да се наторява всяка седмица. Прецъфтелите цветове да се отстраняват за по-обилен цъфтеж. Презимуването може да става на светло при температура 4-12 градуса или на тъмно. Ако зимува на тъмно през пролетта трябва обилно да се подрязва.

ВНИМАНИЕ!

Всички части на растението са отровни. При провеждане на резитба /санитарна или обикновена/ отрязаната вегетативна маса и увяхналите цветове да се събират и унищожават. Всички манипулации да се извършват с ръкавици и инструментите да се дезинфекцират и да се измиват.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Съберете семена от собствените си домати

Някои градинари не са съвсем доволни от купените през пролетта семена – скъпи, а в някои случаи и с ниска кълняемост. Не са малко и онези, които са останали изненадани, защото са очаквали по-различен ...

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Предзимното засяване гарантира по-добри добиви

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...

Засадете френско грозде на мястото на фасула

Най-подходящи за отглеждането на френските грозда са някои планински и полупланински полета, където падат повече дъждове. При валежи под 700 мм растенията трябва да се засаждат, ако има възможност за ...

Начало