Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбоко напукана кора. Младите клонки са гладки, зелени , без бодли. Листата са нечифтоперести, съставени от 7-17 яйцевидно до елептично удължени листчета. Разлиства се през май. Цветовете са жълтобели, ароматни , събрани във връхни едри метлици, дълги до 30 см. Те се появяват през юли-август, а плодовете узряват през октомври–ноември. Плодът е жълтозелен, мек, неразпукващ се боб., съставен от няколко членчета. Семената покълват лесно.
Софората е бързо растящ, сухоустойчив, отчасти сенко издръжлив и невзискателен към почвените условия вид. Най-добре расте върху дълбоки, леки и свежи почви. Понася добре градските условия. При продължителни ниски температури /под минус 20 градуса/ младите клонки измръзват. С тъмнозелената си заоблена корона и богатия летен цъфтеж софората се използва широко за единични, алейни и групови насаждения., включително и в по-сухите райони.
Поливане и торене
При нашите климатични условия, когато през лятото и в началото на есента валежите са рядкост, поливането на дръвчетата се извършва по-често. Фиданките трябва да се поливат най-малко на 20-30 дни един път, като при засушаване се поливат по-често – веднъж на 15-20 дни. Листата на дръвчетата, намиращи се до промишлени райони, се покриват с големи количества прах, димни и газови частици, затова короните трябва да се измиват с 2-3 оросявания.
Добре е растенията ежегодно да се подхранват с 4 кг прегорял оборски тор, 6 кг компост, 60 г амониева силитра и 30 г супер фосфат.
Санитарна резитба е много важна
Една от най-често извършваните резитби е санитарната. Под санитарна резитба се разбира отстраняването на сухи, заболели и счупени клонки и клони. Провежда се през всички сезони, даже и когато растенията се намират в най-интензивна вегетация. Да се изчаква пролетта или есента е твърде рисковано , защото са възможни по-лоши последствия. При отстраняване на сухите клони отрезът трябва да се прави в здравата част на клона /1-2 см по-навътре от сухата част/.
След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...
Ранните оранжерийни домати се засаждат от края на септември. Почвата предварително трябва да се полее. След като изпръхне, се набраздява. Растенията се засаждат обикновено на разстояние 40-45 см едно ...
Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...
Цветното зеле образува главичките си през септември, а и през октомври в зависимост от това кога сте засадили растенията. Главите ще станат едри и здрави, ако през този период подхраните лехите, за 10...