Градина » Погрижете се за ягодите след беритбата

 Погрижете се за ягодите след беритбата

Къде по-рано, къде по късно, но към края на юни почти навсякъде у нас беритбата на ягодите приключва. Мнозина любители ги изоставят и започват усърдно да се грижат за тях едва на следващата пролет.
Първа грижа след беритбата е листата да се изрежат напълно. Те са стари, неактивни и в много случаи заразени от някоя ягодова болест. На тяхно място бързо израстват млади и по-жизнени. Те дават възможност за залагане на повече цветни пъпки. За да осигурите добрия им растеж, полейте, а след това и окопайте растенията. Ако насаждението ви е на възраст втора година, подхранете и с 15-20 г амониева селитра на квадратен метър.
Откъсвайте редовно дългите странични израстъци, наричани ластуни. Заслужава си да запазите някои единствено, за да попълните празни места в лехата – развиващите се розетки от листенца по тях ще пуснат корени.
Само след такива грижи през идната година ще се радвате на едри, сочни и ароматни ягоди.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Карамфилите Шабо се настаняват в сандъчета

В началото на февруари засейте семената на карамфила Шабо. За тази цел използвайте глинени, пластмасови или емайлирани съдове, дървени сандъчета, дълбоки не по-малко от 6 см. Те трябва предварително д...

Окосете ягодите, за да родят повече догодина

След като оберете ягодите, има какво да правите в тях. Първо трябва да окосите листата и да премахнете ластуните, да подхраните, полеете и окопаете лехите. Докъм средата на юли е желателно да окосит...

Засадете левизия край каменния зид

Родът на левизията (Lewisia) се отнася към семейство Тученицеви и включва 20 вида тревисти многогодишни растения са с удължено копиевидни, неопадащи през зимата листа. От голямата листна розетка излиз...

В топло гнездо растат здрави зеленчуци

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко пр...

Начало