Градина » Плодовете също дишат

 Плодовете също дишат

Дишането е процес, при който се разпадат въглехидратите в плода, защото се отделят въглероден двуокис и вода. При повишение на температурата с 10 градуса дишането се ускорява 2-3 пъти, а това съкращава продължителността на съхранението.
Намаляването на дишането чрез понижаване на температурата е основен принцип. Но трябва да се имат предвид и границите, под които плодовете замръзват и стават негодни за консумация. За ябълката и крушата критичното ниво е под минус 1-2 градуса. При домашни условия плодовете трябва да се поставят в помещения, където температурите са сравнително по-ниски. Това са главно избите. Когато има възможност да се използват хладилни съоръжения, за крушата температурата трябва да е от минус 1 до плюс 0,5 градуса, а за ябълката - от 0 до 4 градуса.
Понижаването на кислорода и повишаването на въглеродния двуокис забавят дишането. На базата на този фактор са изградени едни от най-модерните плодохранилища, където освен температурата се контролира и газовият състав на въздуха. Затова охладените плодове се поставят в чували от не много дебело пластмасово фолио и се запечатват много добре, за да се изолира газо-обменът. Върху фолиото се поставя хартия и с добре затоплена ютия се запечва отворът на чувалите. Поставените при тези условия плодове изчерпват основната част от кислорода и насищат атмосферата с въглероден двуокис. Атмосферата в запечатания чувал се насища и с достатъчно количество вода, която също има важно значение при съхранението. Ябълките и крушите се запазват в най-свеж вид, когато се съхраняват при 85-90 % относителна влажност на въздуха.
Светлината също засилва интензивността на дишането на плодовете. Както при слънчева, така и при електрическа светлина количеството на отделения въглероден двуокис се увеличава 2-2,5 пъти.
Най-добри са условията за съхранение на ябълките и крушите в по-дълбоките избени помещения, където температурите са по-ниски, влагата е по-висока и няма директна светлина. Когато се използват найлонови чували, в тях трябва да се поставят само здрави плодове, защото има голяма опасност от загниване.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Слаборастящите лози не се колтучат

Колтуците са страничните леторасти, израснали от летните пъпки по възлите на главния летораст. Премахването им изцяло или отчасти е известно като колтучене. Формираната върху колтуците листна площ при...

Намерете място и за захарната царевица

Като хранителен продукт захарната царевица у нас става все по-популярна, но като градинско растение е малко позната. Любителският интерес към нея е напълно оправдан – притежава отлични вкусови качеств...

Отгледайте си ананас в саксия

Ананасът е сред най-впечатляващите южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологични...

Лукът е готов за прибиране

Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние на посева. Лукъ...

Начало