Свободно растящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до встъпването на плододаване на овощните дървета резитбите са много слаби или въобще не се извършват. Резитбата на влияе негативно върху бързото израстване на дърветата. Те встъпват по-рано в плододаване, а също и грижите в насажденията намаляват.
Оформяне започва още при засаждането
Обикновено дръвчетата се закупуват без корона. Те се съкращават на височина 90-100 см от почвената повърхност след засаждането напролет. Ако има предивременни клончета под 20 см под мястото на съкращението, те се режат на 1-2 пъпки, а по-ниско разположените по стъблото се отстраняват. През пролетта, след първия вегетационен период, чрез филизене се премахват ненужните леторасти, а се оставят само 4 филиза на дръвче – един за водач и 3 за основни скелетни клони. Избраните леторасти за скелетни клони да израстват под широк ъгъл от водача и да са сравнително правилно разположени около него. Здравото срастване между скелетните клони и водача се обезпечава чрез 10-12 см разстояние клон от клон. Следващите няколко години дърветата се отглеждат свободно – без резитби.
Същинското оформяне е след 5-6 години
След първото чувствително плододаване на 5-6 години от засаждането, се пристъпва към оформяне на короната. В продължение на 2-3 години се извършва постепенно просветляване на короната. Започва усилено плододаване и постепенно силният вегетативен растеж затихва. Тогава може да се извърши резитба за ограничаване размерите на короната чрез съкращаване на силните клони и скелетните разклонения. Обикновено се съкращават наполовина от дължината им. Тази резитба се извършва за подмладяване на овощните дървета. След такава резитба покарват много лакомци. От тях се избират най-подходящо разположените за възстановяване на короната. Те се съкращават слабо и ако е необходимо чрез привързване се насочват към желаната посока. Дърветата върху, които е извършена резитба за подмладяване се възстановяват за 3-4 години.
Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...
Много важен фактор за гроздопроизводството е напояването през вегетацията на лозата. През периода на цъфтеж (май-юни) не се полива. Влагата за лозите в този период се осигурява за сметка на влагозапас...
Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...
При живораждащия (многоетажния) лук (Allium cepa var. proliferum) липсва период на покой, а при топъл климат той може да се развива постоянно. До образуване на цветното стъбло многоетажният лук не се ...