Лозе може да се сади през есента или през пролетта. Препоръчва се обаче пролетното засаждане през втората половина на март и началото на април. Есента е подходящото време да се подготви и да се обработи мястото.
За да стане дълбока кореновата система на лозата, тя трябва да се засади на дълбоко риголвана почва (50-70 см). Главините ще се развиват равномерно във всички участъци, ако предварително мястото се нивелира, дренира и се направи предпосадъчно запасяващо торене с органични, органо-минерални или минерални торове (фосфор и калий). След това се риголва - обикновено от август до октомври, на дълбочина 50-70 см. Риголването трябва да приключи най-малко 2 месеца преди засаждането. Така почвата ще се слегне и ше поеме максимално количество влага от зимните валежи. При малки площи е възможно да се обръща и ръчно.
Точното място
При недостиг на светлина лозите имат сравнително тънки леторасти с удължени бледозелени междувъзлия, с пъпки без зачатъчни съцветия. На добре огрявани места и с повече слънчеви дни през годината гроздето натрупва повече захари и е по-богато на ароматни и багрилни вещества. В нашата страна светлината е достатъчна за развитието на лози, но въпреки това не бива да бъдат засаждани на недостатъчно осветени места.
Лозата може да се отглежда върху места с най-разнообразни почви. С нея дори упешно се оползотворяват сравнително по-бедни хълмисти терени, където другите култури по-слабо виреят. Лозата не харесва само заблатени, тежки и силно сбити почви..Все пак трябва да знаете, че за нея най-добри са дълбоките, рохкави, бързо затоплящи се почви. Подходящи са леките песъчливи и чакълести.
Предварително и задължително
Преди да започнете подготовката на мястото за ново лозе, поръчайте на специалисти да направят проучване на района. Те ще преценят климата - общата и активната температура, средната на най-топлия месец, продължителността на вегетационния период, екстремните температури и тяхната цикличност, валежите. Ще анализират също почвата и подпочвата, какьв е механичният състав, обемната плътност, водният дренаж, реакцията на почвата, съдържанието на хумус, азот, фосфор и калий, хлорозиращата сила. Имат значение и формата, наклонът и експозицията на терена, надморската височина, подпочвените води, вредните вещества. Едва след всичко това се определя направлението на производство за червени или бели трапезни вина. Избира се сортовият състав, както и подложките. Лозята могат да се засаждат на равнинен или на наклонен терен с различно изложение в зависимост от това за какво ще се използва гроздето. При всички случаи се знае, че то ще е с по-високо качество на подходящо подбрани наклонени, а не на равнинни места.
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...
Картофите са много взискателни към запасеността на почвата с хранителни вещества. Най-голяма нужда от хранителни вещества, картофите имат при интензивното нарастване на надземната им маса и на клубен...
Топкарамфилът, сполучливо наречен от народа ни и самакитка, може да остане на едно и също място повече години, но много бързо губи декоративната си стойност. Затова се отглежда като двегодишно растени...
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...