Градина » Имате ли алпийска ягода?

 Имате ли алпийска ягода?

Алпийската ягода е получила широко разпространение сред любителите градинари. Тя плодоноси без прекъсване или на вълни от края на юни до първите студове. Ягодите макар и дребни, са много ароматни и сладки.
Алпийската ягода може да се отглежда и за декоративни цели – нейните ажурни храстчета, посипани с множество дребни бели цветове, а след това с тъмночервени плодове, са много красиви.
Тази ягода обикновено се размножава чрез семена, които се засяват през два сезона. Има сортове, които пускат ластуни, но те много често се повреждат от вируси.
Семената се засяват през есента в сандъчета, за да могат покълналите растения да се вкоренят до студовете, тогава те могат да бъдат съхранявани и в студен парник. Можете да ги засеете и през март в стаята. Сандъчетата се покриват със стъкло или пък с найлонов плик и след това се засенчват, докато семената не покълнат. Когато се появят първите два същински листа на разсада, растенията се пикират в отделни чашки или пък в сандъче на разстояние 2-3 см едно от друго. Когато опасността от повратни пролетни студове премине, можете да разсадите ягодите в подготвена влажна, плодородна почва на слънчево място. За повишаване на добивите след появяването на цветовете се препоръчва да подхранвате на всеки две седмици с течни торове.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Кога да изнесем растенията на свеж въздух

През последните години времето ни поднася такива изненади, че не винаги можем да ви препоръчаме кога е най-точният момент за изнасянето на саксийните растения на свеж въздух. Трябва да имате предвид с...

Гомфрена – царицата на сухите цветя

Много често в градините се отглеждат цветя, които носят радост не само през топлите сезони, но и когато дойде зимата. Това са така наречените сухи цветя, чиито украсни части - венче, прицветници или у...

Какви почви обичат овошките?

Овощните растения виреят добре на почви, чиято реакция рН е в границите от 5,5 до 7,5, като повечето от овощните видове успяват най-добре на почви със слабо кисела реакция (рН 6 до 6,5) и на второ мяс...

Морковите влизат в лехите

У нас морковите се засяват преди зимата, рано напролет и късно през лятото. Първият начин осигурява по-ранна и по-качествена продукция. Най-подходящи са равни или слабо наклонени на юг места с богат...

Начало