Градина » Запознайте се с мангостина

 Запознайте се с мангостина

Мангостинът или мангостан (Garcinia mangostana) е много привлекателно пирамидално дърво, ръстът на което, в зависимост от условията, се колебае от 6 до 25 м. То се нуждае от влажния климат на тропическите низини, пропити с влага и от добре дренирана, богата на ограника почва. Мангостинът е много чувствителен към температурите: температурата от 5 градуса за него е почти унищожителна, въпреки че на открито слънце листата могат да получат слънчеви изгаряния.
Обикновено мангостинът се отглежда в домашните градини, тъй като не е подходящ за голямо производство, защото е свързано с много трудности, като бавен растеж на дървото, трудности, свързани с получаването на добра реколта, която може да е около 500 плода от едно дърво.
Всичко това обаче не пречи да отгледате мангостина като стайно или оранжерийно растение. Главното е да осигурите необходимите условия – топлина и влага.
Мангостинът има много красиви, едри, с дебели венчелистчета, жълто-розови цетове с червени чашелистчета.
Цветовете цъфтят през ранната пролет по два-три на края на младите филизи и старите клонки. Обикновено мангостинът цъфти един път в годината, а ако има сухо лято, то цъфтежът може да се повтори.

Със звезди отдолу

Появяването на завързите и развитието на плода може да се забележи с невъоръжено око благодарение на издадената звездообразна среда на външната му част. Количеството на „листенцата” на звездата съответства на броя на сегментите вътре в плода. До пълното узряване минават около 100 дни. Кората на неузрелият мангостин е твърда и влакнеста, но с узряването, тя става все по-мека и тъмна.
Към момента на достигане на пълната зрялост, тя става изцяло пурпурно-кафява и мека. За да отворите плода, можете да използвате остър нож, с който да нарежете дебелата кора, която малко напомня обвивката на нара, а след това разчупете плода и извадете вътрешността. Трябва да бъдете много внимателни, тъй като пурпурно-черният сок на плода може да боядиса дрехите ви.

Комбинация от няколко аромата

Плодът на мангостина не е голям, само 2-3 см в диаметър, под кожата е скрито разделено на сегменти плодово месо. В него са разположени плътно прилепнали едно към друго семена. Обикновено те са от 1 до 5, но понякога се срещат и безсеменни екземпляри.
Кремаво-бялото, сочно, ароматно и нежно плодово месо е много вкусно, в него прекрасно са балансирани количеството на захарта, плодовите киселини, витамините и минералите, тя се топи в устата, дарявайки изключителна свежест дори и в най-знойния ден. Мангостинът има удивителен вкус – всеки може да му даде свое определение: смес от ананас и кайсия, ягоди и грозде, кайсии и ябълки, не могат да се преброят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да запазим арпаджика до пролетта

Купеният арпаджик може да се съхранява до посаждането му в сухо помещение. При висока температура той може да изсъхне, а при понижаване възниква опасност от стрелкуване на най-големите луковици. Разси...

Сложете и леха лапад в градината

Лападът излиза на пазара рано напролет и не по-малко от спанака е любимо листно зеленчуково растение. То е многогодишно и влаголюбиво. През първата година формира само листна, полуизправена до изправе...

Калеми за присаждане се събират през зимата

Пролетното облагородяване се извършва обикновено през март. Калемите за присаждане се събират като правило през януари. Те трябва да бъдат автентични, нормално развити, запасени с резервни вещества, с...

Осигурете топлина на афеландрата

Родината на афеландрата (Aphelandra squarhosa) са тропичните гори на Бразилия. Среща се също в Колумбия и Мексико. Формирала се като вид в този район на света, тя има характера на всички растения с по...

Начало