Градина » Ако ширата не ще да закипи

 Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментацията. Така най-често става в края на септември и през октомври. Защо? Отговорът е много прост и обикновено не се греши – студено е. Греши се обикновено в опитите за решаване на проблема.
За да заработят активно дрождите, които превръщат захарите в алкохол, трябва температурата на мъстта да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Някои загряват камъни и ги пускат в мъстта, но нищо не се получава. Ако все пак нещо стане, то е по друга причина – просто времето е станало по-топло. Да се подгрее на печката малка от гроздовата каша и да се изсипе обратно, е също без резултат. Всичко това ще помогне, ако помещението се позатопли. Не свърши ли това метеорологията, печката (електрическа, с твърдо или течно гориво – все едно) трябва да влезе в действие.
Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса. При 35 се забавя силно, а при 37-38 градуса спира. За ферментацията на белите подходящата е 16-18 градуса.
За да се постигне или поне да се приближи мъстта до желаната температура, в студено време гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на дена и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст. Ще затоплите помещението, ако отваряте вратите и прозорците в топлите часове на деня, а през нощта плътно ги затваряте.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Познавате ли циклантерата?

Циклантерата (Cyclanthera pedata) принадлежи към семейство Тиквени, като родът наброява от 5 до 8 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Това е едно- или многогодишна тревиста лиана, която с...

Коварна болест може да ви остави без разсад

Ако вашия разсад се развива много добре и изведнъж на следващия ден го видите оклюмал и полегнал в почвата, то най-вероятната причината за това е болестта сечене по разсада. Сеченето напада само млади...

Как да приберем последните зеленчуци?

Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добр...

Картофите трябва да са нахранени

Картофите са много взискателни към запасеността на почвата с хранителни вещества. Най-голяма нужда от хранителни вещества, картофите имат при интензивното нарастване на надземната им маса и на клубен...

Начало