Въпреки че повечето растения могат да се саомооплождат, при бадема това не е така. За получаването на плодове на дървото то се нуждае от кръстосано оплождане. Което и да е отделно растение, от който и да е сорт не може да даде плод, ако остане само – далеч от други дървета – яйцеклетката не приема собствения полен. Няма кой да оплоди плодниците. Трябва да се отбележи, че ако наблизо има праскова, цветовете им може да се кръстосат взаимно, но от получените семена ще се развият нетипични бадеми или праскови, а мелези. При това част от тях ще имат горчиви ядки. Затова никога не садете изолирано бадемово дърво, а най-малко две, но само от различни сортове. Разбира се, има голямо значение да се научи предварително дали тези два сорта се оплождат ефективно взаимно. Ако ги отгледате от семена, те ще се кръстосват успешно. Вече има нови френски и испански сортове бадеми, които са самоплодни – нямат нужда от друго дърво опрашител. Такива са Лоран, Мандалин, Туоно, Феличия и др. Размножават се вече и у нас.
Горчивите ядки са наследствен признак от дивите видове, появили се преди много милиони години. Растения с горчиви ядки се получават само при отглеждане от семе. Горчвината е строго наследствен признак, който не се променя от начина на отглеждане. Самата горчивина, характерна и за ядките на прасковата, зарзалата, сливите, е амигдалин - съединение на силно отровната цианводородна киселина.
Като правило, нямате нужда от дърво с горчиви плодове. Единственото решение е да се присадят в короната му калеми от сладък бадем. Трябва да се присадят калеми от две дървета от различни сортове или, ако избраните дървета-донори са отгледани от семе, те трябва да са със сладки ядки. Така в това самотно дърво, присадено с двата сорта, ще има ефективно кръстосано оплождане и ще получите добър плододобив.
Ако сте си отгледали карфиол и някои глави не са наедряли както ви се иска, опитайте да ги накарате да понаедреят. Да ги държите на открито вече става невъзможно; поливане, подхранване, все едно, няма...
Дойде ли пролетта, в желанието да отгледат повече различни растения, мнозина използват площта под овошките. Най-често се изхожда от нуждите на домакинството и се прибягва към засаждане на зеленчуци. Д...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...
Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите ...