Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране през октомври. У нас съществува и един куриоз - имаме джанка, която зрее през декември.
Типичните едроплодни сортове сливи като Жилберт, Рут Герщетер могат да се консумират още в началото на юли.
В зависимост от климатичните фактори ранните е възможно да закъснеят от 10 до 18 дни, средно зреещите сортове като Стенлей - с 20 до 32 дни, а по-късните (Кюстендилска синя слива) - с 20 до 29 дни.
Хладното и влажно време забавя узряването, а сухото и топло време го ускорява. Размерът на реколтата също може да повлияе. Ако е слаба, брането е по-рано, претоварени ли се дърветата - значително по-късно. Изложението на участъка, условията на месторастенето, както и надморската височина на градината също са сред важните фактори, които оказват влияние.
Хубаво е овощарите да са наясно със сроковете на узряването на сливите, особено през есента. Защото ще могат да преценят какви овощни дръвчета да си купят, така че през четири месеца в годината да имат от този плод на трапезата си.
Алпийската ягода е получила широко разпространение сред любителите градинари. Тя плодоноси без прекъсване или на вълни от края на юни до първите студове. Ягодите макар и дребни, са много ароматни и сл...
Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в...
Овощните култури изискват целогодишни грижи за нормалното си развитие и за редовното плододаване. Отглеждани в продължение на 10-15 и повече години на едно място, те са обект на нападение от редица бо...
Ако искате да имате на трапезата си малини, произведени с по-малко химия, ще трябва да се откажете от едрите и привлекателни плодове. Ще се преориентирате към средните и дребноплодни видове и сортове....