Градина » Зрелите сливи не могат да чакат

 Зрелите сливи не могат да чакат

Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране през октомври. У нас съществува и един куриоз - имаме джанка, която зрее през декември.
Типичните едроплодни сортове сливи като Жилберт, Рут Герщетер могат да се консумират още в началото на юли.
В зависимост от климатичните фактори ранните е възможно да закъснеят от 10 до 18 дни, средно зреещите сортове като Стенлей - с 20 до 32 дни, а по-късните (Кюстендилска синя слива) - с 20 до 29 дни.
Хладното и влажно време забавя узряването, а сухото и топло време го ускорява. Размерът на реколтата също може да повлияе. Ако е слаба, брането е по-рано, претоварени ли се дърветата - значително по-късно. Изложението на участъка, условията на месторастенето, както и надморската височина на градината също са сред важните фактори, които оказват влияние.
Хубаво е овощарите да са наясно със сроковете на узряването на сливите, особено през есента. Защото ще могат да преценят какви овощни дръвчета да си купят, така че през четири месеца в годината да имат от този плод на трапезата си.

Автор: Георги Колев

Представяме Ви:

Нар на перваза - за благополучие

Нарът (Punica granata) е дребно листопадно дърво или храст, ценно плодно и лечебно растение. В природата се среща в субтропиците на Мала Азия и Европа. В много страни се счита за символ на благоденств...

Променливото време е опасно за зеленчуците

Тази година климатът в страната се характеризира с големи аномалии и обилни валежи. Това силно затормозява нормалното развитие на растенията. От една страна при трайно преовлажняване на почвата се заб...

Патладжанът първо живее в сандъчето

В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранител...

Странното микадо

Микадото (Syngonanthus chrysanthus) е все още малко познато у нас растение. То е една страшно капризна красавица. Това странно, нежно растение изглежда като истинско бижу. Имайте предвид, че произхожд...

Начало