Летният период много често е съпроводен от почвени и въздушни засушавания, болести и неприятели унищожават част от листата. При недостатъчна влага и пластични вещества, които се натрупват в резултат на фотосинтезата в листата, плодовете остават дребни, с лоша консистенция и вкус. Едновременно с оформянето на сегашната реколта се залагат и плодните пъпки за следващата (цветообразуването).
Началото на този процес започва след приключване на буйния растеж и оформянето на връхната пъпка върху новия прираст. До този момент пъпките върху новите леторасти имат еднакво устройство и външен вид, с изключение на големината им, тя зависи в кой участък на летораста са заложени. След приключване на буйния растеж започва активно деление на клетките във връхната част на някои от пъпките, и настъпва заобляне и разширяване. С това се регистрира началото на цветообразуването. При някои основните цветни органи се оформят още до края на лятото - началото на есента, а при други процесът не спира чак до следващата пролет. Независимо от степента на формиране на цветните органи, развитието на плодните пъпки продължава през целия есенно-зимен период и приключва окончателно в началото на пролетта.
Залагането на плодните пъпки не е едновременно при всички видове. Най-рано започва цветообразуването при ореха и лешника - още към края на май - началото на юни, но пълното им диференциране приключва чак в началото на пролетта. Юни - до началото на юли е началото на образуването на цветовете при ябълката, крушата, сливата, черешата, вишната и прасковата. От края на юли - до средата на август започва този процес при кайсията и бадема, а при дюлята, ягодата и малината - от средата на септември до началото на октомври. Откъм началото на септември до края на октомври цветните органи на черешата, сливата, вишната, прасковата, кайсията и бадема са почти напълно оформени, докато при останалите видове диференцирането продължава до началото на пролетта.
Полезен съвет
За да протича нормално образуването на плодове и цветове, е необходимо през летния период да се поддържа оптимална почвена влажност. Обикновено валежите в повечето години и райони са крайно недостатъчни и това налага да се правят допълнителни поливки. Само при най-ранозреещите видове и сортове може да се спести поливането, но при условие че няма екстремни засушавания. Редовното унищожаване на плевелите и почвената кора съществено подобрява водния и въздушния режим на почвата. Редовната борба срещу болестите и неприятелите ще запази листната маса - това е много важно, за да протичат нормално двата процеса.
В сравнение с останалите овошки крушите се преоблагородяват най-лесно. Когато човек не е доволен от плодовете, които ражда неговото дърво, много лесно може да смени сорта с друг. Операцията ще е усп...
Картофите са трудоемка култура, а събирането им е една от най-трудните задачи. Всички клубени се складират на едно място, а след това се пробират средните по размер. Така се работи в елитните стопанст...
Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод? Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания...
Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...