Ограниченият период на консумация на гроздето не бива да е причина хората да се лишават от неговото лечебно и хранително въздействие. Грижливото съхранение е много важно, за да може още няколко месеца да се радваме на благодатния плод. При домашни условия са възможни два начина.
В щайги или на куки е най-лесно, но зърната се бръчкат
Този начин е по-лесен, но при него се променя външният вид на гроздето, защото чепката изсъхва и зърната се сбръчкват. Могат да се използват тавански помещения или други стаи, снабдени с прозорци, но с металическа мрежа, за да се предпази гроздето от насекоми. Предварително помещението се дезинфекцира с варно мляко. Температурата не трябва да пада под 0°С, иначе гроздето ще замръзне и ще се напука. Въздухът не бива да е много влажен, в противен случай ще се развият плесени и гроздето ще загуби аромата си.
Подбраните здрави чепки се излагат предварително няколко часа на слънце, за да се внесат в хранилището напълно сухи.
Редят се в щайги, по маси, етажерки, дъски, а даже и по пода, но само на един пласт. Между гроздовете се оставя малко разстояние за проветрение. Те могат и да се окачат на върви, на куки или да се навържат на напречно поставени летви на различна височина. За икономия на място се използват „свиела" с дължина до 100 см. В пълното хранилището има силно изпарение и се създава влажна среда. Затова трябва да се проветрява в сухи и хладни часове на деня. В първите дни изпарението е най-силно, тогава гроздето загнива най-лесно и бързо. Препоръчва в помещението да е тъмно, липсата на светлина плюс ниска температура пречат на развитието на
някои плесени.
Гроздето се реже с част от пръчката
При този начин на съхранение гроздето ще остане толкова свежо, колкото е било при откъсването му. Методът е по-трудно приложим, но ценният плод може да се запази до февруари и дори до март. За предпочитане са гроздове с дебели, месести чепки, твърди зърна и дебела ципа. Гроздове се отрязват заедно с част от пръчката, а именно - две колена под грозда и едно - над него. Листата, страничните леторасти и мустаците се отстраняват.
Използват се стъклени буркани,стъкленици, бутилки с по-широки гърла. Те се укрепват добре, леко наклонени по етажерки. В стъклениците се поставят с по-дългата част на пръчката, един съд може да се използва за 2-3 грозда. Предварително се налива до 1/2 от обема вода. Прибавят се и две малки парченца дървени въглища или 1 г сол, те ще поглъщат газовете, образувани от кисненето на пръчките във водата.
Желателно е отворът на стъклениците да се покрие с лек материал - памук или тънка хартия. Водата с течение на времето намалява. Допълва се внимателно със специална лейка с прикривена цев. Периодично трябва да се проверява състоянието на гроздовете, дали не се опират един до друг. Прочистват се и повредените зърна.
Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...
Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се ...
Едни от най-ефектните ампелни растения за вътрешна украса са еписциите.Техните мъхнати листа, проблясващи в сребристи, бронзови или медни оттенъци, са извънредно декоративни и привлекателни, а когато ...
Настойка от глухарче Прилага се при наличие на листни въшки и акари по цветята и лимона. Използват се цели растения или корени ситно нарязани, 20 грама сухи или 40 грама свежи се заливат с 1 литъ...