Градина » Бъдете внимателни с присадените дръвчета

 Бъдете внимателни с присадените дръвчета

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния филиз.
Когато едногодишните филизи, които са израснали върху облагородените клонки, се развият и достигнат дължина например 13-15 см, трябва да отслабите или напълно да премахнете връзката (ако клонките са достатъчно дебели и срезовете са сраснали напълно). Мястото на облагородяване трябва да замажете задължително със замазка. Ако закъснеете с отслабването или свалянето на връзката, то бързорястящите филизи не само на дължина, но и на ширина, ще бъдат стегнати от нея и това може да доведе до пречупване или до загиване на присадката. Ако прекаленото стягане вече се е случило, то има един хитър начин да спасите клонката - на мястото, където е връзката, направете един надлъжен разрез в кората с нож на малка дълбочина.
Още една опасност за скоро присадените дървета представлява повишената чупливост, особено в първата половина на лятото. Тогава срастването между двете части не е много силно и за да избегнете неприятности, облагороденият клон трябва да се привърже към друг по-високо разположен или да се направи шина от пръчици.
Често в горещината растежът на облагородената клонка се забавя и затруднява. За да се избегне негативното влияние на слънчевите лъчи и сухия въздух можете да омотаете мястото на присаждане със светла пергаментова хартия.
Понякога, за минимализиране на риска от загуба, на една клонка се поставят няколко калема от един и същи сорт. Често не всички се хващат, но ако това се случи, то най-добре е да изберете най-качествено развиващия се филиз, а останалите да премахнете или да прищипете върховете им на 15-20 см.
На следващата година обикновено през пролетта се съкращават клонките до една трета, за да се формират пълноценна дървесина.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пръстенотворката сега най-лесно се открива

Тя напада всички овощни видове, както и горски (като дъб, клен, явор и др.), а от украсните най-често розата. Вреди гъсеницата, която напада пъпките и предимно листата. При масово нападение дръвчетата...

Вземете резници от форзицията

Най-ранобудният храст цъфтящ преди всички е форзицията. Януари и февруари са подходящи месеци да се подготвят зрели резници. Родина на форзицията е Китай, но й при нас се е приспособила добре, защото ...

Зимни грижи за кактусите

Грижите за кактусите, които се култивират в домашни условия, са достатъчно прости и почти еднакви. През зимата най-добрата температура за кактусите е 15-20 градуса, но те без повреда могат да понесат ...

Лечебна резитба срещу брашнеста мана

Брашнестата мана е много опасна. Някои сортове ябълки са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за маната. Ябълкови г...

Начало