Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат се във фурни на ниска температура. Готови са тогава , когато кръгчетата могат да се огънат като гума.
Едни от най-сладките сушени плодове са смокините! При минимално 9% съдържание на захари, то може да се удвои до 18% при изсушаването им. Този процес се извършва по два начина - естествен и изкуствен. Естественото изсушаване се извършва в тави или дървени табли на сенчеста или проветриво място, но при температура над 30 градуса в слънчево и сухо време. Този вид сушене продължава най-малко 10 дни.
Вторият начин на изсушаване се провежда при автоматично регулиране на температурите и непрекъснато вентилиране. В домашни условия това става във фурната на готварската печка. Сушенето продължава 20 часа и едно денонощие. Режимът трябва да е щадящ за да се запазят вкусовите и ароматните качества на смокините. Протича на следните етапи: първите 8 часа температурата е 55 градуса; вторите се увеличава на 60-65 градуса. След това смокините се изваждат и престояват на стайна температура едно денонощие, после се доизсушават за 4 часа при температура 75 градуса. След като изсушите плодовете те вече са станали двойно по-сладки. Поставете ги в целофанова опаковка и ги съхранявайте на сухо и проветриво място.
За да отгледате зеленчуци и плодове, които не съдържат вредни вещества, трябва да намалите химикалите. Как да се борите с вредителите и да имате в същото време добра реколта без такива средства? ...
Болестите и неприятелите, които са ни създавали неприятности през лятото, не са изчезнали. Това че няма вече култури в градината, които видимо да страдат, не бива да ни успокоява. Напролет ще са появя...
Че най-подходящото време за засаждане на овощни дръвчета е есента след листопада, спор няма. Неведнъж е и ставало дума как трябва да се засаждат. Сега само нека напомним, че дупката трябва да направим...
Първита беритба на корнишоните започва 45-48 дни след поникването на растенията, което означава около 25 юни. Бере се всеки ден или най-много през ден. Внимателно се откъсват всички плодове, включител...