Градина » Изсушете си праскови и смокини

 Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат се във фурни на ниска температура. Готови са тогава , когато кръгчетата могат да се огънат като гума.
Едни от най-сладките сушени плодове са смокините! При минимално 9% съдържание на захари, то може да се удвои до 18% при изсушаването им. Този процес се извършва по два начина - естествен и изкуствен. Естественото изсушаване се извършва в тави или дървени табли на сенчеста или проветриво място, но при температура над 30 градуса в слънчево и сухо време. Този вид сушене продължава най-малко 10 дни.
Вторият начин на изсушаване се провежда при автоматично регулиране на температурите и непрекъснато вентилиране. В домашни условия това става във фурната на готварската печка. Сушенето продължава 20 часа и едно денонощие. Режимът трябва да е щадящ за да се запазят вкусовите и ароматните качества на смокините. Протича на следните етапи: първите 8 часа температурата е 55 градуса; вторите се увеличава на 60-65 градуса. След това смокините се изваждат и престояват на стайна температура едно денонощие, после се доизсушават за 4 часа при температура 75 градуса. След като изсушите плодовете те вече са станали двойно по-сладки. Поставете ги в целофанова опаковка и ги съхранявайте на сухо и проветриво място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Мозайка напада гергините

Мозайката по гергините е разпространена навсякъде у нас и е често срещана болест. Признаците на заболяването варират силно при различните сортове. Най-често по листата на заболелите растения нервите и...

Особености при засаждането на доматите

Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени (интердетерминантни) и нискостъблени (детерминантни). Има и сортове, к...

Къде да засадим клематисите

Клематисите растат добре на слънчево, защитено от вятъра място. Корените трябва да се разполагат далече от подпочвените води. Мястото, където не трябва да настанявате растенията, е сенчесто, с ветрове...

Как да торите ранните зеленчуци

В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...

Начало