Градина » За айвания не са подходящи високите места

 За айвания не са подходящи високите места

Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, Златна и Червена превъзходна. Върху семенна подложка плододава късно, а върху М9 - 3-4 години след засаждането. При добри грижи дава редовно обилен плод. Вирее добре на богати и топли почви. Неподходящи са високите места. Сравнително студоустойчив сорт. Страда от струпясване. По-устойчив е на кръвна въшка, кафяво гниене и брашнеста мана. Плодовете зреят в края на септември и първата десетдневка на октомври. Издържа дълго на дървото. Плодовете са средно едри - 100-200 г, кръгло-конусовидни или овални. Кожицата им е тънка, нежна, лъскава, с лимонено-жълт цвят, розово-червена окраска и кафяви точици. Месото е бяло, плътно, хрупкаво, доста сладко, леко киселко, без аромат. Съхраняват се до май-юни. Подходящи са за консумация в прясно състояние.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ако недостига мед, използвайте син камък

Недостиг на мед се появява на леки почви с кисела реакция, на почви с високо съдържание на хумус или след варуване. Торенето с високи норми фосфорни торове намалява подвижността на медта в почвата и з...

Отглеждане на магнолия в саксия

Магнолиите са едни от най-красивите растения. Декоративната им стойност се повишава от факта, че някои от видовете зацъфтяват много рано напролет, докато природата е още скована от отиващите си студов...

Слънце през найлон обеззаразява почвата

Ако има сигурен метод за реално унищожаване на всички видове вредни насекоми, тяхните яйца и ларви, натрупани през дългогодишното използуване на вашата градина, това е соларизацията. Този евтин начин,...

Как камелията ще цъфти цяла зима

Зелената зимна украса на жилището е външна изява на дълбокия душевен стремеж към непрекъснат допир с природата. Има много листнодекоративни растения, с които можем да задоволим, ако не непълно, то пон...

Начало