Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, Златна и Червена превъзходна. Върху семенна подложка плододава късно, а върху М9 - 3-4 години след засаждането. При добри грижи дава редовно обилен плод. Вирее добре на богати и топли почви. Неподходящи са високите места. Сравнително студоустойчив сорт. Страда от струпясване. По-устойчив е на кръвна въшка, кафяво гниене и брашнеста мана. Плодовете зреят в края на септември и първата десетдневка на октомври. Издържа дълго на дървото. Плодовете са средно едри - 100-200 г, кръгло-конусовидни или овални. Кожицата им е тънка, нежна, лъскава, с лимонено-жълт цвят, розово-червена окраска и кафяви точици. Месото е бяло, плътно, хрупкаво, доста сладко, леко киселко, без аромат. Съхраняват се до май-юни. Подходящи са за консумация в прясно състояние.
За приготовление на бордолезов разтвор е прието и се прилага определено съотношение на съставните части. За да се приготви 1% бордолезов разтвор са необходими 1 кг син камък, 0,750 кг негасена вар или...
Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...
Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспеш...
Измръзванията на овощните растения през зимата и особено в началото на пролетта са доста често явление. Това се отразява чувствително на реколтата, а в някои случаи може и напълно да я похабява. Измр...