Градина » Вече се стопля, разсадете марулята

 Вече се стопля, разсадете марулята

Засетите семена на маруля в края на януари са вече готови за разсаждане, Растенията трябва да имат 4-6 добре оформени листа. Не оставяйте стръкчето да прерасте, защото трудно ще се вкорени. Почвата трябва да е дълбока, добре обработена, влагоемна, гли-несто-пясъчлива и богата на хранителни вещества. При по-лека и лесно затопляща се почва марулята се засажда в фитария. При по-тежка се оформят кавали. Растенията се засаждат от двете страни на кавала на разстояние 30 см и между растенията 25 см на дълбочината, на която са били отгледани в парника или саксийката. Със садило се прави дупка, поставя се коренчето в нея и леко се притиска. Веднага след това се полива с канче вода, която се излива в дупката, оставена от садилото. Не трябва да се преовлажнява. Марулята е чувствителна и при повече влага гният долните листа и заболява лесно от мана.Дълбокото засаждане и зариване на вегетационния връх затруднява растежа й.
След като растенията се вкоренят, трябва да се подхранят с 10-15 г / кв. м амониева селитра. Леко се разрохква около всяко растение и тези от тях, които са притиснати с почва, се освобождават. Окопава се веднъж или два пъти.

Автор: Стоянка Ангелова

Представяме Ви:

Мадагаскарската палма отива на терасата

Пахиподиумът (Pachypodium lamerei) е рядко срещан у нас красавец, типичен представител на сукулентните растения. Наричат го още “мадагаскарска палма”. Дебелото сочно стъбло е изправено и осеяно с мно...

Как да отгледате красив кротон

Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20°С и висока въздушна влажност. Не бива да се държи...

Как се прави градинска почвата на вилата

Вилите по-често се строят на терени с бедни почви, отколкото в богати равнини. Но с усвояването на имота възниква и желанието да цъфтят в двора разни цветя, да виреят зеленчуци. Как да стане това обач...

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Начало