Градина » Вече се стопля, разсадете марулята

 Вече се стопля, разсадете марулята

Засетите семена на маруля в края на януари са вече готови за разсаждане, Растенията трябва да имат 4-6 добре оформени листа. Не оставяйте стръкчето да прерасте, защото трудно ще се вкорени. Почвата трябва да е дълбока, добре обработена, влагоемна, гли-несто-пясъчлива и богата на хранителни вещества. При по-лека и лесно затопляща се почва марулята се засажда в фитария. При по-тежка се оформят кавали. Растенията се засаждат от двете страни на кавала на разстояние 30 см и между растенията 25 см на дълбочината, на която са били отгледани в парника или саксийката. Със садило се прави дупка, поставя се коренчето в нея и леко се притиска. Веднага след това се полива с канче вода, която се излива в дупката, оставена от садилото. Не трябва да се преовлажнява. Марулята е чувствителна и при повече влага гният долните листа и заболява лесно от мана.Дълбокото засаждане и зариване на вегетационния връх затруднява растежа й.
След като растенията се вкоренят, трябва да се подхранят с 10-15 г / кв. м амониева селитра. Леко се разрохква около всяко растение и тези от тях, които са притиснати с почва, се освобождават. Окопава се веднъж или два пъти.

Автор: Стоянка Ангелова

Представяме Ви:

Завийте ранните картофи с полиетилен

Откакто се внедри полиетиленовото фолио за оранжерии и тунели, стана възможно по-рано да берем зеленчуци, които традиционно изчакваха топлото време, за да се появят в градината. Ако картофите се отг...

Пазете зеленчуците от вируси

Когато вирус лепне зеленчуците, щетите са много големи. Вирусите се развиват в клетките и за да се унищожат, трябва да се унищожат самите клетки, а това значи целите растения. Затова срещу тези болест...

Направете бостан в оранжерията

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...

Патладжанът първо живее в сандъчето

В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранител...

Начало