Кулинарни рецепти » Десерти » Сиропирани десерти

Десерти:

Арабско реване

Продукти: • 7 яйца • 450 г бяло брашно • 400 г кисело мляко • 350 г захар • 1 бакпулвер или 1 ч.л. сода за хляб • настъргана лимонова кора За сиропа: • 750 г захар • 2 ч.ч. вода • 1 ванилия Начин на приготвяне: Бием в тенджерка с дебело д...

Багдатски сладкиш

Продукти: • 200 г брашно • 50 г грис • 1 пакетче краве масло • 2 жълтъка • 150 мл вода • 10 г мая • 1 щипка сол • 1 ч.ч. олио За сиропа: • 1 кг захар • 500 мл вода • сокът от 1 лимон • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разтваряме маята ...

Баклава

Продукти: • 500 г фини кори за баница • 500 г орехови ядки • 400 г краве масло • 1 ч.ч. захар • канела За сиропа: • 4 ч.ч. захар • 2 1/2 ч.ч. вода • 1/2 ч.ч. мед • лимонова кора • канела • 1-2 зрънца карамфил Начин на приготвяне: Сме...

Баклава Ела ме изяж

Продукти: (за 5 парчета) • 1 пакет готови кори • 1 к.ч. захар на кристали • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. сусам • 1 пакче краве масло За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 1/2 ч.ч. захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Смесваме смлените захар и орехи ...

Баклава ХАЧО

Продукти: • 800 г кори (фини) • 350 г краве масло • 4 ч.ч. смлени орехи • 1 пакетче канела За сиропа: • 900 мл вода • 800 г захар • 1 лимон Начин на приготвяне: Предварително кипваме сиропа и варим около 10 минути, сред което го сваляме от огън...

Баклава с грис

Продукти: • 3 пакетчета /18 броя/ фини кори • 50 г грис • 5 г сакъз /дъвка/ • 1 1/2 пакетчета краве масло • 200 г орехови ядки • 700 г захар • 3 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Препичаме гриса в сух тиган до розово и смесваме със счукания сакъз. В...

Баклава с нахут

Продукти: • 1/2 ч.ч. нахут • 1/2 ч.ч. брашно • 1/2 ч.ч. захар • 1/2 пакетче бакпулвер • 2 яйца • 1 печена готова кора /по възможност домашна/ Начин на приготвяне: Запичаме предварително нахута, смиламе на ситно с орехомелачка и постепенно добавяме всички...

Баклава със смокини и стафиди

Продукти за тестото: • 300 г брашно • 300 г краве масло • 100 мл хладка вода • сол За пълнежа и сиропа: • 400 г захар • 200 мл вода • по половин ч. ч. счукани орехи, нарязани на ситно сушени смокини и стафиди • 1 ванилия • настърганата кора и сока ...

Баница с локум

Продукти: • 500 г кори за баница • 2 кутии локум • 4 яйца • 1 ч. ч. захар • 1 ч. ч. брашно • 1/2 ч. ч. краве масло За сиропа: • 2 ч. ч. захар • 3 ч. ч. вода • 2 ванилии Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, брашното и разтопен...

Бурма бюрек

Продукти: • 1 кг брашно • 1 к.ч. вода • 1 с.л. оцет • 1 пакетче краве масло • 1 1/2 к.ч. захар • 1 с.л. олио • 2 яйца • 1 ч.ч. счукани орехови ядки • 1/2 ч.л. канела За сиропа: • 750 г захар • 1 л вода Начин на приготвяне: От брашното,...

Бурма бюрек /постен/

Продукти: • 500 г брашно • 250 мл олио • 250 г орехи • 2 ч.ч. захар • 1 лимон • канела Начин на приготвяне: От брашното, 1 с.л. олио, малко сол и чаша вода замесваме не много твърдо тесто /като за щрудел/. Месим дълго, оставяме го да почине на топло, от...

Вити сиропирани ролки

Продукти: • 100 г маргарин • 1/2 ч.ч. вода • 1 кг брашно • олио за пържене • сусам за украса За сиропа: • 3 ч.ч. захар • 2 ч.ч. вода • сока на 1 лимон Начин на приготвяне: Разбиваме маргарина с водата и брашното и правим твърдо тесто (ако ле...

Галушки със сироп

Продукти: • 1 л прясно мляко • 250 г грис • половин пакетче краве масло • 7 яйца За сиропа: • 250 г захар • 500 мл вода Начин на приготвяне: Смесваме млякото с маслото и го сваряваме. При непрекъснато бъркане прибавяме постепенно гриса. Бъркаме,...

Грис халва МАЙРИГ

Продукти: • 250 г краве масло • 3 равни ч.ч. пшеничен грис За сиропа: • 1 1/2 ч.ч. захар • 3 ч.ч. вода За гарниране: • смлени орехи • канела • пудра захар Предварително приготвяме сиропа като водата и захарта кипваме около 10 мин. ...

Грисови топки

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 60-70 г грис • половин ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.ч. захар Начин на приготвяне: Варим гриса с млякото, докато получим много гъста каша. Когато кашата изстине, прибавяме към нея едно по едно яйцата и содата. Разбъркваме и от ...

Гръцка баклава

Продукти: • 1 пакет готово бутертесто • 180 г смлени орехови ядки • 1 ч. л. канела • 1 яйце за намазване За сиропа: • 500 г захар • 500 мл вода • 1 пакетче ванилена захар • сок от 1/2 лимон Начин на приготвяне: Оформяме две платки от бутерте...

Гюл кадаиф

Продукти: (за 4 порции) • 250 г кадаиф • 2 готови кори за баница • 1 пакетче краве масло • 1 ч.ч. орехови ядки • канела За сиропа: • 3 ч.ч. захар • 3 ч.ч. вода • сок от 1 лимон Начин на приготвяне: Разстиламе 1 кора за баница и я покриваме с ...

Гюл-баница

Продукти: • 300 г готови кори • 250 г смлени орехи • 100 г стафиди • 300 г захар • 1 ванилия • 3-4 с.л. олио Начин на приготвяне: Поставяме една върху друга корите (4-5 броя), като всяка напръскваме с горещо олио, а отгоре поръсваме плънка от орехите, ст...

Дипли

Продукти: • 1/2 к.ч. бренди • кората от три портокала • 1 кг брашно • 10 яйца • мазнина за пържене • смлени орехи и канела за поръсване За сиропа: • 1 1/2 ч.ч. мед • 1 ч.ч. захар • 1 л вода Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата с брендито....

Инджир-баклава

Продукти: • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сол • 200 г разтопено краве масло • 1 1/2 ч.ч. счукани орехови ядки • 500 г захар Начин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато к...

Кадаиф с малини

Продукти: • 100 г малини • 250 г кадаиф • 125 г краве масло За сиропа: • 500 г захар • 500 мл вода За гарниране: • 500 г малини • 100 г пудра захар Начин на приготвяне: В тава разстиламе кадаифа на тънък пласт и върху него нареждаме п...

Кадаиф с орехови ядки

Продукти: • 300 г кадаиф • 50 г краве масло • 2 к.ч. счукани орехови ядки • 500 г захар • 4 ч.ч. вода • 1 пакетче ванилия • 1/2 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с оре...

Кадаиф със сметана

Продукти: (за 5-6 порции) • 1,5 л прясно мляко • 200 г захар • 120-130 г кадаиф • 2 с.л. смлени бадемови ядки • 2 ч.ч. сметана • 1 с.л. краве масло • 6 зърна карамфил • 1 ч.л. смлян кардамон • 1 ч.л. розова вода Начин на приготвяне: Кипваме млякото ...

Калугерка

Продукти: • 6 яйца • 300 г захар • 250 г брашно • 1 бакпулвер • 2 ванилии • едро счукани орехови ядки За сиропа: • 300 мл вода • 300 г захар • 2 с.л. какао Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта и при непрекъснато бъркане ...

напред
Начало