Кулинарни рецепти » Баклава със смокини и стафиди

 Баклава със смокини и стафиди

Продукти за тестото:

• 300 г брашно
• 300 г краве масло
• 100 мл хладка вода
• сол

За пълнежа и сиропа:

• 400 г захар
• 200 мл вода
• по половин ч. ч. счукани орехи, нарязани на ситно сушени смокини и стафиди
• 1 ванилия
• настърганата кора и сока от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Маслото смесваме с една трета от брашното, оформяме калъпче и оставяме в хладилника да се стегне. От останалото брашно, водата и сол омесваме еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и също оставяме в хладилника.

След около час разточваме тестото на правоъгълник, в чиято среда поставяме масленото калъпче и за-виваме от четирите страни с тестото. Отново разточваме и отново сгъваме четирите краища. Това повта-ряме още няколко пъти. Тестото оставяме още половин час в хладилника и отново го разточваме на тън-ка кора, която разрязваме на две.

Едната кора разстиламе в тавичка и отгоре наръсваме сместа от орехите, половин ч. ч. захар, смокини-те, стафидите и настърганата лимонова кора. Плънката покриваме с другата кора и нарязваме баклава-та на ромбоиди или триъгълници. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса.

От останалата захар, водата, лимоновия сок и ванилията сваряваме сироп, с който след охлаждане за-ливаме горещата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кекс с много маслини

Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Начало