Кулинарни рецепти » Сиропирани козуначени сладкишчета

 Сиропирани козуначени сладкишчета

Продукти:

• 400 г брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 125 г краве масло
• 4 яйца
• 1 к.ч. захар
• настърганата кора на 1 лимон
• 20 г мая
• 1 ванилия
• 1 щипка сол

За сиропа:

• 750 г захар
• 250 мл вода
• 1 ванилия

За гарниране:

• 4 с.л. сметана
• 1 с.л. пудра захар
• 8 вишнички от сладко

Начин на приготвяне:

От хладкото прясно мляко, 1 щипка сол, 1 щипка захар, натрошената мая и 1 ч.ч. брашно правим гладка гъста каша, която оставяме на топло да втасва. В широка купа пресяваме останалото брашно, правим “кладенче” и изсипваме в него втасалата мая, яйцата, разтопеното масло, лимоновата кора и захарта. Месим еластично тесто, което оставяме на топло да удвои обема си.

Насипваме тестото в 8 формички / до половината на формите/ и го оставяме повторно на топло за 15 мин да втасва. Печем в предварително затоплена умерена фурна.

Приготвяме сироп от изброените продукти. Оставяме го да се охлади и заливаме с него топлите козуначета. Оставяме ги да се напояват поне 1 час, разпределяме ги в десертни чинии и ги гарнираме отгоре с разбитата сметана и с по една вишничка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Начало