Кулинарни рецепти » Баклава

 Баклава

Продукти:

• 500 г фини кори за баница
• 500 г орехови ядки
• 400 г краве масло
• 1 ч.ч. захар
• канела

За сиропа:

• 4 ч.ч. захар
• 2 1/2 ч.ч. вода
• 1/2 ч.ч. мед
• лимонова кора
• канела
• 1-2 зрънца карамфил

Начин на приготвяне:

Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела.

Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори.

Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1 1/2 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180°С фурна около час и половина.

Възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Сиропираме баклавата, докато е топла.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало