Кулинарни рецепти » Баклава

 Баклава

Продукти:

• 500 г фини кори за баница
• 500 г орехови ядки
• 400 г краве масло
• 1 ч.ч. захар
• канела

За сиропа:

• 4 ч.ч. захар
• 2 1/2 ч.ч. вода
• 1/2 ч.ч. мед
• лимонова кора
• канела
• 1-2 зрънца карамфил

Начин на приготвяне:

Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела.

Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори.

Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1 1/2 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180°С фурна около час и половина.

Възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Сиропираме баклавата, докато е топла.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Начало