Кулинарни рецепти » Телешка глава в шкембе

 Телешка глава в шкембе

Продукти:

• 1 телешка глава
• 1 телешко шкембе
• 1 кг кайма
• 100 г солена сланина
• 1.5 кг стар лук
• 4 моркова
• 1 глава чесън
• 3 к.ч. олио
• 1 к.ч. бяло вино
• 2 ч.л. червен пипер
• 15 зърна черен пипер
• 4 ч.л. смлян черен пипер
• магданоз, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме главата и шкембето. Натриваме ги с черен пипер и сол. В помощта на остър нож правим дълбоки прорези в месестата част на главата и слагаме в тях парченца морков, късчета сланина, скилидки чесън и зърна черен пипер.

В 2 к.ч. олио запържваме ситно нарязания лук и останалите моркови, нарязани на кубчета. Щом поомекнат, отстраняваме от огъня и оставяме да изстинат. В отделен съд в 1 к.ч. мазнина запържваме каймата, след което я подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме изстиналите лук и моркови, поръсваме с червен пипер и наситнен магданоз, наливаме виното и разбъркваме много добре.

Пълним главата с така приготвената смес и я обвиваме с шкембето, като внимаваме гладката му страна да остане отвътре. Зашиваме шкембето с бял конец и слагаме в голяма тава. Намазваме с олио, поръсваме с червен пипер и печем в умерено загрята фурна.

Автор: Димитрина Георгиева

Представяме Ви:

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Начало