Продукти: (за 6 порции)
• 1 голяма глава лук
• 3 скилитки чесън
• 3 с.л. олио
• 500 г телешко или агнешко месо
• 1 с.л. доматено пюре
• 150 мл сухо бяло вино
• 300 мл телешки бульон
• 3 ч.л. царевично брашно
• 1,5 кг картофи
• 90 г краве масло
• 300 мл прясно мляко
• 30 г кашкавал
• 1 с.л. сирене
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Задушаваме лука и чесъна в олиото, докато омекнат. Засилваме топлината и прибавяме смляното месо. Запържваме добре, след което прибавяме доматите, виното и половината от бульона.
Разтваряме царевичното брашно в останалата част от бульона и изсипваме в тигана. Подправяме на вкус и оставяме да къкри още 10 мин с капак. Изсипваме излишната мазнина.
Сваряваме картофите, обелваме ги и ги смачкваме на пюре с маслото и млякото.
Слагаме каймата в един голям или няколко малки глинени съда (гювечета) и покриваме с картофеното пюре. Поръсваме с настърган кашкавал и сирене и печем 10 мин на 200С, след което намаляваме температурата до 180С и печем още 45 мин.
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...