Продукти: (за 4-6 порции)
• 1 кг младо овнешко /шилешко/ месо от бута
• 250 г телешко месо, смляно с парче /около 100 г/ сланина
• 3 глави лук
• 1 яйце
• 1 филия сух бял хляб
• 1 морков
• половин глава целина
• 1 дафинов лист
• 1 с.л. брашно
• 1 непълна к.ч. вино
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме овнешкото месо на тънки пържолки.
Към телешкото месо, което сме смлели заедно със сланината, прибавяме 1 малка глава лук, нарязан много ситно, сол на вкус, черен пипер, ситно нарязан магданоз, яйцето и накиснатия и изцеден хляб. Омесваме всичко много добре и пълним с приготвената смес пържолките. Увиваме ги на ролади, завързваме ги с конец и ги запържваме от всички страни до зачервяване в сгорещената мазнина.
Прибавяме 2 глави лук, нарязан на филийки, моркова и целината, също нарязани на тънки филийки, 10-15 зърна черен пипер и дафиновия лист. Заливаме с 2-3 к.ч. гореща вода и оставяме роладите да се задушават със зеленчука около 1 час на умерен огън.
Изваждаме роладите, пасираме соса със зеленчуците, сгъстяваме го с брашното, което сме размили с виното, и го оставяме да ври около 15 мин. Връщаме роладите в соса. Оставяме ги да поврат около 10 мин в него и отстраняваме от огъня.
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...