Кулинарни рецепти » Задушен заек със сос от боровинки

 Задушен заек със сос от боровинки

Продукти: (за 6-8 порции)

• 1 заек /около 2 кг/
• 150 г сланина
• 3-4 с.л. брашно
• 1 к.ч. олио
• половин кофичка сметана
• половин кофичка кисело мляко
• 200 г ориз
• половин пакетче краве масло
• черен пипер, сол

За боровинковия сос:

• 100 г мармалад от боровинки
• 1 ч.л. горчица, размита с малко вода
• 1 к.ч. гъсто червено вино
• 50 г каймак
• кората и сокът от 1 портокал

Начин на приготвяне:

Оставяме заека да престои една нощ в марината, след което го нарязваме на порции. Задушаваме го на тих огън в разтопеното масло, докато омекне, изваждаме го и го посоляваме.

В маслото слагаме брашното и ситно нарязаната сланина. Запържваме до златисто и прибавяме сметаната и киселото мляко. В получения сос връщаме задушените порции месо и варим на тих огън 15-20 мин. Ако сосът е малко, доливаме хладка вода или бульон. Изваждаме свареното месо и пасираме соса.

Нареждаме порциите в чинии за сервиране, заливаме с пасирания сос и гарнираме с ориза, който сме задушили в маслото.

Смесваме мармалада, горчицата, виното, сметаната и сокът от портокала и постепенно разбиваме соса. Сваряваме портокаловата кора и я нарязваме на тънки ивички като фиде. Прибавяме ги към соса и разбъркваме. Боровинковия сос поднасяме отделно в сосиера.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Начало