Продукти: (за 4 порции)
• 6-7 еднакво големи дюли
• 500г смляно телешко месо
• 1 главичка лук
• 2 жълтъка
• 4-5 с.л. мазнина
• 2-3 ч.л. захар
• черен пипер, канела, сол
Начин на приготвяне:
Отрязваме капаче откъм дръжката на дюлите и издълбаваме плода така, че околовръст да остане пласт с дебелина 1 см.
Запържваме телешкото месо в мазнината и добавяме ситно нарязаната главичка лук. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и счукана канела (на върха на ножа).
Пълним дюлите, похлупваме с капачетата и ги нареждаме в плитка широка тенджера. Заливаме с гореща вода и бульон /водата да ги покрие малко над половината/ и прибавяме 2-3 лъжички захар. Варим ги на слаб огън, за да не се разкъсат.
Застройваме соса на готовото ястие с жълтъците.
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...