ЗАКУСКА
Пирожки със сирене и сусам
Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.
ОБЯД
Супа Авголемоно
Продукти за 4 порции: 4 ч.ч. пилешки бульон, 50 г ориз, 3 с.л. лимонов сок, 2 яйца, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме с бульона попарения ориз, посоляваме, кипваме и варим на тих огън, докато оризът омекне. Разбиваме яйцата заедно с лимоновия до получаването на пяна. Постепено наливаме към яйцата 1 ч.ч. от горещата супа, сипваме застройката в тенджерата и продължаваме да бъркаме, докато супата се сгъсти. Охлаждаме я до стайна температура и я слагаме в хладилник да се изстуди добре. Преди поднасяне разбъркваме и украсяваме с нарязан на колелца обелен лимон.
Пиле с гъби
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 250 г гъби, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 парче пащърнак, 1 парче целина, 1 глава лук, половин лимон, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.ч бяло вино, 1-2 с.л. брашно, 2 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно магданозения корен, моркова, целината, пащърнака и лука и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Добавяме подправките. След като продуктите омекнат, наливаме 1-2 к.ч. вода, захлупваме и задушаваме. Изпържваме нарязаното на порции пиле и сипваме при него задушения зарзават. Прибавяме ситно нарязаните гъби и размитото с малко вода брашно. Заливаме с виното, посоляваме, захлупваме и задушаваме до омекване на месото. Подправяме с лимоновия сок.
Тригуни
Прoдукти: 400 г готови кори, 80 г брашно, 100 г захар, 100 г смлени орехи, 2 яйца, 1/2 пакетче бак-пулвер, 100 г краве масло; зa сиропа: 400 мл вода, 400 г захар, ванилия, 1 щипка лимонена кисе-лина.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме на части пресятото с бакпулвера брашно и орехите, като разбъркваме добре. Нарязваме корите на ленти с широчина 5 см. В края на всяка лента слагаме от плънката и завиваме на триъгълник. Нареждаме тригуните в намаслена тавичка, поливаме ги с разтопеното масло и ги печем в умерена фурна, докато поруменеят. През това време сваряваме сиропа. Заливаме изстиналите тригуни с горещия сироп и ги оставяме да се напоят.
ВЕЧЕРЯ
Птичи гнезда
Продукти за 4 порции: 400 г картофи, 1 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 60 г краве масло, 250 г спанак, 2-3 с.л. галета, 2-3 с.л. олио, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме. От картофите, половината мляко, половината разтопено масло, 1 яйце и сол приготвяме пюре. Към ситно нарязания спанак, прибавяме останалото мляко, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Изсипваме пюрето от картофите в намаслена тавичка, поръсена с галета. Заглаждаме и върху пюрето изсипваме на 4 купчинки спанака. В купчинките правим вдлъбнатинки, в които слагаме по малко масло. Поръсваме с останалото разтопено масло и печем в умерена фурна 30 мин, след което чукваме от ниско във вдлъбнатините по 1 яйце, поръсваме със сол и черен пипер и слагаме ястието отново да се пече във фурната, докато яйцата се забулят.
Печени “ягодови” ябълки
Прoдукти: 8 ябълки, 120 г конфитюр от диви (може и градински) ягоди, 4 с.л. счукани орехи, 8 ч.л. захар за ябълките, 2 пакетчета ванилия, 4 белтъка, 80 г захар за белтъците.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, разрязваме на половинки и изчистваме семенната част. Нареждаме ги в тавичка и наливаме 100 мл студена вода. Посипваме ги със захар, смесена с ванилия и печем 15 минути в умерена фурна. Напълваме половината от изпечените ябълки с конфитюр и счукани орехи и захлупваме върху другата половина. Посипваме с разбитите на гъст сняг белтъци и захар и запичаме отново във фурната за 3-4 минути. Сервираме студени.
Рано или късно детската градина застава на дневен ред пред повечето родители и деца. Това е не само "свободни ръце "за майката, но и допълнително обучение и социализация на детето, развитие ...
Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...
Предлагаме ви 9 рецепти, изпитани многократно в народната медицина и доказали своя благотворен ефект: • В подходящ съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги ...
Ако искаме да създадем градина по всички правила на изкуството, не може да разчитаме само на растения, поставени в една хоризонтална плоскост. Това е доста често срещана ситуация в първите години от с...