ЗАКУСКА
Празеник
Прoдукти: 300 г брашно, 150 г краве масло, 1/2ч.л. сол, 1 яйце; зa плънката: 1 кг праз, 3 с.л. разтопено краве масло, 4 жълтъка, 2/3 ч.ч. отцедено кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Замесваме ронливо тесто от брашното, размекнатото масло, солта и разбитото яйце. Оставяме тестото за 20-30 мин в хладилника. После го разделяме на две части и разточваме едната част на кора, която да е с десетина сантиметра по-широка от дъното на тавата. Отделно задушаваме в мазнината ситно нарязания праз. Изчакваме да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко. Посоляваме на вкус. Слагаме в намаслена тава разточената голяма кора и разстиламе отгоре приготвената плънка. От втората топка тесто разточваме кора с диаметъра на тавата и покриваме плънката с нея. Прегъваме краищата на долната кора и с мокри пръсти внимателно ги прищипваме към горната. В средата изрязваме кръгче с диаметър 3-4 см, за да може празеника да диша. Печем в предварително загрята умерена фурна.
ОБЯД
Курбан по разградски
Прoдукти: 500 г овнешко или шилешко месо, 1/2 ч. ч. ориз, 2-3 домата, 1/2 ч. ч. олио, 1 глава лук, 2 яйца, магданоз, джоджен, сол, 1/2 ч. л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го сваряваме. Прибавяме олиото, ситно нарязания лук, ориза и червения пипер. След 15 минути слагаме настърганите или ситно нарязани домати. Варим още 15 минути. Разбиваме яйцата и на тънка струйка ги наливаме във врящия курбан, за да се пресекат. Посоляваме и поръсваме с магданоз и джоджен.
Кошнички от кайма
Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 филийки сух хляб, 1 яйце, 2 с.л. настърган кашкавал, сол, черен пипер; зa пълнежа: задушен лук, моркови, гъби, домати, целина и чушки.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата със ситно нарязания лук, чесъна, яйцето, кашкавала и накиснатия във вода хляб. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и омесваме добре. От получената смес оформяме дебели кюфтета в средата на които правим вдлъбнатина, така че да се получи кошничка. Задушаваме зеленчуците за плънката и пълним кошничките от кайма. Поръсваме с настърган кашкавал и печем в загрята на 200°С фурна.
Сладкиш с дюли
Прoдукти: 4 яйца, 400 г захар, 100 г маргарин, 1 ванилия, 1 кофичка кисело мляко, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. сода, 3 ч.л. лимонтузу, 5-6 едри дюли, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите, почистваме сърцевината им и ги нарязваме на парчета. Загряваме кравето масло с 50 г захар и задушаваме нарязаните дюли до омекване. Разбиваме яйцата с останалата захар и ванилията на пяна. Добавяме размекнатия маргарин, а после смесеното със сода и лимонтузу кисело мляко и накрая брашното. Разбъркваме продуктите на гладка смес, изсипваме я в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Отгоре разпределяме дюлите и печем в загрята на 180°С фурна 20-30 минути.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Ванилен крем с какаов сос
Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме на кашица заедно с нишестето и 150 мл студена вода. Загряваме млякото с кристалната захар, след което изсипваме 1 ч.ч. от него към яйчната кашичка, за да я позатоплим. После изсипваме кашицата в млякото и бъркаме на слаб огън, докато кремът заври, след което го отстраняваме от огъня. Разбиваме белтъците заедно с пудрата захар на твърд сняг и внимателно изсипваме при тях горещия крем, като отначало разбиваме силно, а след това – по-леко. Изсипваме приготвения крем в чаши или купички, изплакнати със студена вода. Отделно възваряваме млякото за соса заедно със захарта. Когато заври, прибавяме брашното и какаото, размити в 1 к.ч. хладка вода. Бъркаме соса със тел, докато заври, след което го отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме, докато изстине напълно. Обръщаме в плитки чинии ваниления крем, а наоколо като венец разливаме какаовия сос.
Ако правите стени и ъгли са ви омръзнали с неизбежното си присъствие в градската архитектура и обзавеждането на дома, значи е време да се обърнете към най-съвършената геометрична фигура – кръгът. А ед...
Както и да го овъртаме, главната мисия на жената е да роди дете. Но когато малкото порасне, пред жената възниква въпросът: не е ли време за работа? Може би достатъчно стоях между четири стени? Повеч...
Този важен етап от израстването на детето е съпроводен с хормонални, физиологични и психически промени. Пубертетът (на латински думата „пубис" означава косъм) представлява бавна метаморфоза на тялото,...
Лизимахията, позната доскоро само като билка, през последните години се сдоби със славата на модерно декоративно растение. Това е един голям род, който включва около 200 вида. Те са много разнообра...