Още рецепти » 30 май

 30 май

ЗАКУСКА

Гюзлеми

Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1 яйце, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 щипка сол, 200 г сирене, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето. Прибавяме водата, оцета, олиото, солта и брашното и омесваме средно твърдо тесто. Разделяме тестото на 10 питки и ги разточваме на кори. Намазваме корите с олио и ги слепваме всичките една върху друга. Оставяме ги да престоят 1 час и след това ги разточваме на голяма правоъгълна кора. Поръсваме отгоре натрошеното сирене и навиваме кората на тънко руло. Нарязваме рулото на парчета като прищипваме краищата им, за да не изпадне сиренето. Леко притискаме отгоре с точилката и пържим гюзлемите в голямо количество сгорещена мазнина.

ОБЯД

Кремсупа от лук и тиквички

Продукти за 4 порции: 2 тиквички, 2 глави лук, половин пакетче краве масло, 2-3 с.л. грис, 2 твърдо сварени яйца, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на по-големи парчета и ги заливаме с 5-6 ч.ч. вряща вода. Прибавяме едро нарязания лук, варим 20 мин на умерен огън и след това пасираме супата. Запържваме гриса в разтопеното масло и го сипваме в супата. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан копър и варим още 5 мин. При поднасяне поръсваме супата с настърганите яйца.

Лозови сарми с кайма

Продукти за 4 порции: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 3 с.л. олио. Прибавяме каймата и леко я позапържваме. Сипваме ориза и също го позапържваме. Поръсваме ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме десетина минути на умерен огън. С тази плънка завиваме в част от лозовите листа стегнати сармички. С останалите листа покриваме дъното на тенджерата. Отгоре нареждаме сармите. Прибавяме доматеното пюре, което сме размили в останалото олио и леко сме подгрели на огъня. Наливаме топла вода, колкото да покрие сармите и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на тих огън около 1 час.

Плодови кексчета с уиски

Прoдукти: 260 г брашно, 100 мл олио, 1 яйце, 150 г кафява захар, 250 г сметана, 1 пакетче бакпул-вер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 2 с. л. уиски, 250 г обелени праскови (пресни или консервирани), 1-2 капки ба-демова есенция; зa украсата: 5 с. л. кафява захар.

Нaчин на приготвяне: Прасковите обелваме, почистваме от костилките и нарязваме на дребни кубчета. Брашното пресяваме заедно с бакпулвера и содата. Яйцето разбиваме със захарта, прибавяме сме-таната, олиото, бадемовата есенция и уискито. След това постепенно добавяме брашното. Накрая към доб-ре разбитата смес прибавяме нарязаните на дребни кубчета праскови. Намазваме с масло 12 формички за кекс, в които разпределяме тестото. Отгоре поръсваме с малко кафява захар и печем около 25 минути в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Оставяме да поизстинат 5 минути, след това ги изваждаме от формичките и поднасяме топли.

ВЕЧЕРЯ

Гювечета по унгарски

Прoдукти: 200 г сирене, 200 г телешки или хамбургски салам (може шунка), 200 г кашкавал, 80 г масло, 2 яйца, 4 с.л. ситно нарязан лук, 4 леко лютиви чушки, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: На дъното на леко намаслени 4 гювечета разпределяме лука, върху него филии сирене, отгоре парче колбас. Покриваме с настъргания кашкавал, като под него слагаме масло. Отстрани забождаме чушките - по 1 на гювече. Запичаме 15-20 минути. Преди да са се запекли съвсем, ги заливаме с разбитите с малко вода яйца. Връщаме във фурната да се запекат до златисто.

Млечна супа с ягоди

Продукти за 4 порции: 300 г ягоди, 100 г захар, 3-4 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. грис, 1 с.л. нишесте, 1 ч.л. краве масло, 1 яйце, 1 ванилия, 1 с.л. светъл ром /по желание/.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите с 2 с.л. захар и ги оставяме за няколко часа в хладилника, за да пуснат сока си. Запържваме гриса в маслото до златисто, заливаме с млякото, в което сме смесили с нишестето, разбития жълтък и останалата захар. Варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме супата от огъня, за да се охлади. Прибавяме ванилията, рома и разбития на сняг белтък. Оставяме в хладилник до поднасянето. При сервиране разпределяме по купичките заедно с ягодите.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пъпешовото дърво е роднина на домата

Пъпешовото дърво (Solanum muricatum), известно под звучното име пепино, е една новост за нас, въпреки че по света отдавна се отглежда в промишлени мащаби. Произхожда от Южна Америка, където прадедит...

Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 8...

Чай или кафе?

Всички диетолози ни препоръчват топла напитка на закуска? Чудесно, но каква да е тя? Чаят заема второ място след водата в класацията за най-консумираните течности в света. Без значение дали е ч...

Плосък екран в хола

Закачен на стената като картина, плоският екран на телевизора в хола губи своята привлекателност, ако е зле поставен. Не игнорирайте нашите съвети! Инсталирайте екрана на подходяща височина ...

Начало