Още рецепти » Как да сготвим пъстърва?

 Как да сготвим пъстърва?

Пъстърва с масло и бадеми

Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Овалваме почистените и подсушени пъстърви в брашното, което сме размесили със сол и черен пипер. Поръсваме ги отгоре с лимонов сок и магданоз и ги изпържваме от двете страни в част от сгорещеното масло. Прехвърляме изпържените пъстърви в затоплени чинии, отгоре разпределяме изпържените в масло бадеми и заливаме със сгорещено масло.

Пъстърва със сос

Продукти за 4 порции: 500 г филе от пъстърва, 1 ч.ч. оцет, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 парче целина, 2 жълтъка, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме пъстървата и оставяме да престои 30 мин. След това я варим в смес от оцета и 1 ч.ч. вода, към които сме прибавили нарязаните корен от магданоз, целина и морков, ситно нарязаните лук и чесън, черния пипер и дафиновия лист. Отделно запържваме брашното, разреждаме с виното и малко вода и варим около 15 мин. След това сваляме от огъня, подправяме с жълтъците и заливаме рибата.

Пъстърва с вино

Продукти за 4 порции: 800 г пъстърва, брашно, сол, олио за пържене; зa соса: 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. доматено пюре, 1 1/2 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. коняк, 1 к.ч. бульон или вода, 1 лимон, 2-3 зърна карамфил, 1 щипка настъргано индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пъстървата на парчета. Посоляваме, овалваме ги в брашно и изпържваме от двете страни до златисто кафяво в сгорещената мазнина. Настъргваме лука, нарязваме чесъна на ситно и го задушаваме заедно с лука в маслото. Добавяме доматеното пюре, виното, коняка, карамфила и настърганото индийско орехче, посоляваме и заливаме с бульона. Варим соса около 30 мин на умерен огън, след което пускаме в него изпържените рибени парчета. Варим ястието още 15 мин.

Пъстърва с гъби

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 2 с.л. брашно, 150 г стерилизирани гъби, 1 к.ч. сухо бяло вино, 30 г краве масло, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Натриваме рибите отвътре и отвън със сол и черен пипер, овалваме ги в брашното и пържим в силно сгорещено олио по 2 мин от всяка страна. Прибавяме отцедените стерилизирани гъби, поръсваме още малко сол и черен пипер, наливаме виното и оставяме ястието да ври, докато се изпари водата. Накрая заливаме рибите с разтопеното масло и поднасяме.

Пъстърва с лук

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибите по дължина на две. Натриваме ги с черен пипер и сол и ги изпържваме от двете страни в сгорещеното масло. Отделно в олиото изпържваме обеления и нарязан на филийки лук, заедно със ситно нарязания чесън. Прибавяме към изпържената риба, поръсваме с лимоновия сок и задушаваме 5-6 мин на умерено слаб огън.

Пъстърва с яйчен сос

Продукти за 2 порции: 500 г изчистена пъстърва, 1 глава лук, 1 ч.ч. оцет, 3-4 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер, резенче целина, 3 яйца, 1 ч.ч. бяло сухо вино, 2 с.л. масло, 1 с.л. брашно, сол и смлян черен пипер, ситно нарязан магданоз

Нaчин на приготвяне: Варим рибата около 15 мин заедно с подправките и изчистените и нарязани на парченца зеленчуци. Наливаме оцета, изгасваме котлона и я оставяме да постои половин час. Възвираме и варим още 5-6 мин. Отцеждаме я и я нареждаме в подходяща плитка чиния. Правим светла запръжка от маслото и брашното, която разреждаме с бялото вино на хомогенна каша. Оставяме я да поври 5-6 мин. Подправяме с черен пипер и сол и я застройваме с разбитите с лимоновия сок яйца. Заливаме рибата с тази каша, наръсваме обилно с магданоз и консумираме веднага.

Гювеч от пъстърва

Продукти за 4 порции: 1 кг пъстърва, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 3 домата, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги позапържваме. Поръсваме червения пипер, сипваме ориза, посоляваме и задушаваме 10 мин. Слагаме рибата в намаслена тавичка и я заливаме с доматената смес. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Пълнени пъстърви

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 2-3 с.л. олио, 1 морков, 1 парче целина, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сок.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме пъстървите, поръсваме ги с лимонов сок и ги оставяме да престоят 15 мин. След това ги пълним със смес от ситно нарязаните морков, целина и магданоз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме рибите с клечки за зъби, нареждаме ги в тавичка, заливаме с олиото и печем 30 мин в умерена фурна, като от време на обливаме със соса от печеното.

Пълнени пъстърви с гъби и маслини

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 40 г краве масло, 2-3 с.л. галета, сол; за плънката: 100 г гъби, 8 маслини, 1 глава лук, 30 г бадеми, 1-2 стерилизирани люти чушлета, оцет, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, маслините, лютите чушлета, гъбите и попарените и обелени бадеми. Подправяме с черен пипер и сол и поръсваме малко оцет и олио. Разбъркваме и с тази смес пълним осолените пъстърви. Зашиваме отворите и заливаме рибите със сгрещеното масло. Овалваме ги в галетата и увиваме всяка риба в намаслено домакинско фолио. Печем ги в умерена фурна.

Пълнени пъстърви със зелении

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 60 г краве масло, 1 връзка магданоз, 1 стрък пресен чесън, 1 к.ч. бяло вино, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло със ситно нарязаните чесън и магданоз и пълним посолените пъстърви с тази смес. Захващаме отворите с клечки за зъби и нареждаме намаслена тавичка. Заливаме с виното и оставяме рибата да престои така 5-6 часа в хладилник. След това печем 30 мин в умерена фурна.

Пълнени пъстърви по азербайджански

Продукти за 2 порции: 2 пъстърви, 125 г смлени орехови ядки, 25 г стафиди, 75 г ситно нарязан лук, 2 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме рибите и ги посоляваме. Приготвяме плънка от смлените орехи, стафидите, ситно нарязания и леко запържен лук. Пълним рибите с тази смес, овързваме ги и ги печем в мазнина на умерена фурна.

Пъстърва с бадеми

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 40 г краве масло, 100 г бадемови ядки, 1 к.ч. коняк, 2 портокала, 2-3 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 3-4 стръка босилек, 2 стръка джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме натрошения дафинов лист със ситно нарязаните джоджен, босилек и чесън. Разпределяме тази смес във вътрешноста на четирите риби. Нареждаме пъстървите в тавичка, обилно намазана с мазнина. Поръсваме със счуканите бадеми, сол и черен пипер на вкус. Смесваме коняка със сока, който сме изцедили от портокалите, и заливаме рибата с тази смес. Печем 30 мин в умерена фурна.

Пъстърва с вино

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 1 к.ч. бяло вино, 1 главичка лук, 1 морков, 1 парче целина, 1 скилидка чесън, 1-2 к.ч. олио, 1 лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме изчистените пъстърви и ги изпържваме в част от олиото. Нарязваме лука на колелца и го запържваме в останалото олио заедно със ситно нарязаните зеленчуци. Прехвърляме сместа в тавичка, прибавяме рибата, наливаме виното и печем в умерена фурна. Сервираме пъстървите залети с прецедения сок и гарнирани с парченца от лимона.

Пъстърва с печурки

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 200 г гъби, 60 г краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибите със сол и черен пипер. Нареждаме ги в намаслена тавичка. Около тях разстиламе печурките, които сме нарязали на ивички. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, заливаме с виното и разтопеното масло. Печем 20-30 мин в умерена фурна.

Пъстърва с подправки

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 60 г краве масло, 1-2 к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, 2 жълтъка, 2 лимона, копър, магданоз, естрагон, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме пъстървите за 10 мин в подсолена и подкиселена с оцет вода. Отцеждаме и слагаме в огнеупорен съд, в който сме разтопили маслото. Заливаме с виното, захлупваме /или увиваме с алуминиево фолио/ и печем 30 мин в силна фурна. Изваждаме внимателно изпечените рибки и ги нареждаме в затоплена чиния за сервиране. Кипваме соса от печенето и го сгъстяваме с размитото в малко вода брашно. Отстраняваме от огъня и внимателно при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите жълтъци. Поръсваме със ситно нарязаните копър, магданоз и естрагон и със сока от 1 лимон. Заливаме пъстървите с така приготвения сос и украсяваме с кръгчета лимон и стръкчета от подправките.

Пъстърва на грил

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 300 г бекон, 2 с.л. зехтин, 2 лимона, 4 щипки смлян кориандър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибите, правим им по 2-3 напречни разреза и ги поръсваме с черен пипер и сол. Във всеки разрез пъхаме по резенче лимон. Нарязваме бекона на 12-16 тънки ленти, които увиваме около пъстървите и захващаме с клечки за зъби. Печем рибите в умерено загрят грил, като внимателно ги обръщаме, за да се опекат и от двете страни.

Пъстърва по френски

Продукти за 4 порции: 4 риби по 200 г, 80 г краве масло, 2 филийки бял хляб, половин лимон, магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибите и ги поръсваме с черен пипер. Овалваме ги в брашното и ги изпържваме от всички страни в половината от мазнината, която сме сгорещили в тигана. Слагаме изпържената риба в затоплени чинии, а в тигана добавяме останалата мазнина и изпържваме нарязания на кубчета хляб. Изсипваме изпържения хляб върху рибата заедно със ситно нарязан магданоз и обеления и нарязан на парченца лимон. Заливаме ястието с остатъка от мазнината и го сервираме горещо.

Пъстърва по солунски

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 1 кг домати, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кръгчета и нареждаме половината на дъното на намаслена тавичка, поръсваме с половината от ситно нарязания магданоз и посоляваме. Нареждаме отгоре посолената риба и я поръсваме с червения пипер. Покриваме с останалите домати, поръсваме с останалия ситно нарязан магданоз, заливаме с олиото и посоляваме. Печем в умерена фурна.

Печена пъстърва в хартия

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви без глави, 2 с.л. олио, 1 лимон, магданоз, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибите със сол и черен пипер и ги намазваме с олио. Увиваме ги поотделно в пергаментова хартия, която също намазваме с олио. Подреждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

Печена пъстърва

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 5-6 глави лук, 4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 300 г сметана, 100 г шунка, 100 г настърган кашкавал, сокът от 1-2 лимона, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме рибата с лимоновия сок, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме лука на кръгчета и го запържваме в сгорещеното масло. Разреждаме с бялото вино, слагаме сметаната, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме рибата и задушаваме 15 мин. Прибавяме нарязаната на ивички шунка, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме във фурната, докато се разтопи кашкавала.

Пъстърва на фурна

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 6 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер, 1 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и посоляваме рибата. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олиото и 2-3 с.л.вода. Добавяме червения пипер, зърната черен пипер и дафиновия лист. Изсипваме сместа в тавичка и нареждаме отгоре рибките. Печем в умерена фурна.

Пъстърва плакия

Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 4 глави лук, 4 чушки, 2 моркова, 6 домата, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, сокът от 1 лимон, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 30 мин.Нарязваме лука на филийки и го задушаваме 10 мин в малко мазнина заедно с настърганите моркови и нарязаните чушки. Прибавяме скилидките чесън и 4 обелени и настъргани домата. Задушаваме още 10 мин. След това пълним рибите с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме кръгчета от останалите домати. Поливаме с олиото, прибавяме лимоновия сок и 1 ч.ч. гореща вода. Посоляваме на вкус, захлупваме много добре и печем ястието 40 мин в умерена фурна. Накрая отстраняваме капака и запичаме до зачервяване. Сервираме ястието топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Птиците в градината

Няма съмнение, че за да се получи пълната картина на градинското очарование не може да се лишите от нито един допълнителен детайл какъвто определено е песента на птиците. Те се чувстват безгрижно и съ...

Опитайте се да отгледате шизандра

Schisandra chinensis е латинското име на китайския лимонник - виещо се растение, което достига до 10-15 м дължина и дебелина до 5 см. При разтриване между пръстите всичките му части издават миризма на...

Красивият пролетен килим се подготвя отсега

Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...

Покривът е короната на къщата

Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...

Начало