Още рецепти » Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

 Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдник с тиква

Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела.

Нaчин на приготвяне: Замесваме меко тесто и го оставяме да втасва. В това време нарязваме тиквата на едри парчета и за 10 минути я задушаваме в малко вода. Прибавяме към нея захарта, олиото, орехите и канелата. Омесваме още веднъж тестото с малко брашно и го разделяме на 2 части, едната – по-голяма. В намаслена форма разстиламе по-голямата кора така, че да покрие стените на тавата. Разточваме останалото тесто на дебела кора с диаметъра на тавата. Върху разстланата кора изсипваме плънката от тиква. Похлупваме с втората кора. Отгоре напръскваме с олио и набождаме с вилица. Поръсваме със захар и печем в умерена фурна около 40-50 минути. Ако коричката започне да става кафява, покриваме бъдника с фолио.

Празеник с орехи

Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 200 мл олио; зa плънката: 1 кг праз, 150 г орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: От всички изброени продукти замесваме банично тесто и го разделяме на 4 части. След като престои 10-15 мин, разточваме кори, като 2 от тях са по-големи от тавата, в която ще приготвим баницата, а другите са колкото нея. Едната по-голяма кора слагаме в намазнената тава, поръсваме я с мазнина, а върху нея слагаме по-малка кора в средата на която поставяме плънка, приготвена от дребно нарязан и задушен в мазнина праз. Върху плънката поставяме последователно втората малка и по-голяма кора, поръсени с мазнина. Околовръст на тавата поръсваме със счуканите орехови ядки, върху които завиваме първата голяма кора, за да се образува ръбче. Намазваме баницата с мазнина и я изпичаме. Поднасяме я, нарязана на триъгълни парчета.

Тиквеник с мед за Бъдни вечер

Прoдукти: 250 г фини кори, 1 кг тиква, 150 г орехови ядки, 200 г пчелен мед, 100 г захар, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. галета, 1/2ч.л. канела, сокът от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и влакнестата част и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я с малко вода на слаб огън. След 5-6 мин отцеждаме тиквата от водата, наливаме 11/2 ч.ч. олио и продължаваме да задушаваме, докато омекне. Изчакваме задушената тиква да се охлади и смесваме с половината от меда, накълцаните орехи, канелата и галетата. В намаслена тава нареждаме поръсените с мазнина кори. Между корите разстиламе на два пласта тиквената плънка. Печем тиквеника в умерено загрята фурна. Отделно приготвяме сироп от захарта, останалия мед и 250 мл вода. Варим сиропа десетина минути на умерен огън. Отстраняваме го от огъня, прибавяме лимоновия сок и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме готовия тиквеник от фурната и още горещ го заливаме с охладения сироп.

Картофена салата с боб

Прoдукти: 4 големи картофа, 1 ч.ч. пъстър боб, 5 стръка зелен лук, 3 с.л. олио,
3 с.л. оцет, 1 с.л. по-сладникава лютеница, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 к.ч. коняк, 1 щипка сух джоджен, 1 щипка суха целина, сол

Нaчин на приготвяне: Накисваме орехите за 48 часа в коняка и ги отцеждаме. Сваряваме боба, отцеждаме го и смесваме с ядките и картофите, сварени и нарязани на кубчета. Прибавяме ситно нарязания лук, лютеницата и подправките и внимателно разбъркваме.

Маслинена салата

Прoдукти: 150 г маслини, 7-8 глави лук, 2 с.л. олио, сокът от половин лимон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, нарязваме го на едри филии, които натъркваме със сол и оставяме да киснат 10 мин в хладка вода. Отцеждаме ги добре и ги смесваме с маслините. Подправяме с олиото и лимоновия сок.

Салата от зрял фасул със сухи чушки

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 8-10 сухи чушки, 1 с.л. оцет, 2 с.л. зехтин, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода и отцеждаме. Сваряваме чушките в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Прибавяме отцедения боб, подправяме със смес от зехтина и оцета и разбъркваме.

Салата от леща

Прoдукти: 250 г леща, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, олио, оцет, черен пипeр, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода и я отцеждаме. Нарязваме лука на филийки, посоляваме обилно, изстискваме и изплакваме добре със студена вода. Прибавяме към лещата заедно със счукания чесън. Разбъркваме салатата подправяме с черен пипер, олио и оцет.

Боб с лютеница

Прoдукти: 1 ч.ч. стар фасул, 3-4 едри скилидки чесън, 1 парче праз лук /бялата част/, 1 бурканче лютеница, сол, олио

Нaчин на приготвяне: Сваряваме боба в подсолена вода, отцеждаме и го пасираме. Докато пюрето е топло, подправяме с олио, сол, наситнен праз и счукан чесън. По желание може да размием чесъна в малко оцет. Разбъркваме хубаво боба с тези продукти, изчакваме да изстине и прибавяме лютеницата.

Салата за Бъдни вечер

Прoдукти: 5 картофа, 1 малка глава червено цвекло, 2 моркова, 2 кисели краставички, 1 стрък праз, сол, оцет, зехтин.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Изсипваме ги в дълбок съд. Обелваме цвеклото и го нарязваме на филийки. Сваряваме го, отцеждаме добре и нарязваме на кубчета. Обелваме и сваряваме морковите. Нарязваме ги на кубчета. Нарязваме праза и краставичките на кръгчета. Смесваме всички зеленчуци и ги подправяме с оцет, зехтин и сол според вкуса. Разбъркваме и поднасяме.

Пастет от червени чушки и орехи

Прoдукти: 2 големи червени чушки, 2 скилидки чесън, 4 сухара, 100 г орехи, 4 с. л. олио, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семките, нарязваме ги и слагаме в дълбок съд. Добавяме нарязания чесън, счукания сухар, смлените орехи, олиото, оцета и солта. Пасираме всичко с пасатор или миксер. Поставяме пастета в подходяща чиния и украсяваме с парченца чушка, орехови ядки и пр. (Добре е да използваме по-месести чушки.)

Боб с кисело зеле

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в леко подсолена вода, към която сме прибавили 1-2 с.л. олио. В останалото олио задушаваме ситно нарязаните лук и зеле. Щом зелето поомекне, прибавяме сварения боб, зачервяваме с пипера и изсипваме ястието в тавичка. Печем 20 мин в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със стрит джоджен.

Бобена бурания

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял боб, 1 непълна ч.ч. ориз, 1 стрък праз, 500 г кисело зеле, 6-7 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, сол, зелева чорба.

Нaчин на приготвяне: Киснем боба 1 нощ в подсолена вода. Сутринта го измиваме от солта и го варим в малко вода и 2 с.л. олио до омекване на зърната. Отделно нарязваме много ситно праза и го задушаваме в останалата мазнина. Прибавяме нарязаното зеле и червения пипер и продължаваме задушаването. Разреждаме с 2 ч.ч. зелев сок и сипваме ориза. Варим 15 мин на слаб огън и прибавяме боба. При нужда разреждаме ястието със смес от зелева чорба и вода. Оставяме го да къкри на слаб огън. Готовото ястие трябва да бъде чисто, без сос. Преди поднасяне поръсваме обилно с черен пипер.

Зелеви сарми с чукан зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 средна кисела зелка, 5-6 глави лук, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, черен пипер, зелев сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. След това го изплакваме и го счукваме в хаванче. Слагаме го в тенджера, заливаме с 4 ч.ч. вряща вода и варим, докато набъбне. Отделно нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Посоляваме и поръсваме с червения пипер и стрита чубрица. Прибавяме сварения фасул и разбъркваме. Отделяме зелевите листа, отстраняваме твърдите им части и свиваме в тях сарми от приготвената плънка. Нареждаме сармите в тенджера и ги заливаме с равни части вода и зелев сок, докато се покрият. Варим на умерен огън. Поднасяме сармите, поръсени с черен пипер.

Зрял фасул в гювечета

Прoдукти: 3 ч.ч. зрял фасул, 10-12 маслини, 4 глави лук, 3 домата, люти чушки /по желание/, 2-3 супени лъжици олио, червен пипер, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим фасула на умерен огън, докато омекне. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме половината от доматите, които сме обелили и сме настъргали на ренде. Поръсваме с червения пипер и позапържваме. Изсипваме запръжката при боба, посоляваме и прибавяме маслините, магданоз и джоджен. Разбъркваме ястието добре и го разпределяме в гювечета. Във всяко гювече слагаме върху боба по две кръгчета домати и по една люта чушка. Захлупваме и запичаме в умерена фурна.

Зрял фасул с ориз и маслини

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 4 с.л. олио, 15-20 маслини, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз

Нaчин на приготвяне: Изкиснатия 1 нощ фасул сваряваме до полуготовност в чиста вода. Отцеждаме го. Прибавяме наситнения лук и размитото в малко вода доматено пюре. Загряваме олиото и пържим до прозрачност изчистения, изплакнат в няколко топли води и подсушен ориз. Прибавяме маслините и готвим още 3-4 мин. Смесваме ориза и боба, подправяме със сол и черен пипер, прехвърляме ги в плитка тавичка, наливаме 2 ч.ч. топла вода и печем, докато оризът съвсем набъбне, а бобът хубаво омекне. Изключваме фурната и наръсваме с магданоз.

Зрял фасул с тиква

Прoдукти: 250г зрял фасул, 750г тиква, 2 глави лук, 1 к.ч.олио, джоджен, червен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода, докато го покрие, и варим 30 мин. Прибавяме част от мазнината и варим до омекване заедно с част от ситно нарязаният лук. Прибавяме тиквата, обелена и нарязана на филийки. Варим ястието до пълното омекване на фасула и тиквата. Няколко минути преди да го свалим от огъня прибавяме останалата част от лука, задушен в останалата част от мазнината заедно с червения пипер, солта и ситно нарязания джоджен.

Леща плакия

Прoдукти: 250 г леща, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан пресен копър, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и оставяме да кисне 5-6 часа. После я слагаме да се вари в същата вода. След 20 мин прибавяме необелените скилидки чесън, наливаме олиото и доваряваме на тих огън, докато лещата омекне напълно. Накрая поръсваме нарязания на ситно пресен копър, посоляваме и подкиселяваме с оцет на вкус.

Леща с червено вино

Прoдукти: 250 г леща, 2 ч.ч. червено вино, 2-3 ч.ч. бульон, 4 с.л. зехтин, 2-3 глави лук, 1 малка главичка целина, 1 корен пащърнак, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с виното и оставяме да кисне 1 нощ, за да набъбне. На другия ден отцеждаме и заливаме с бульона. Сипваме 1-2 к.ч. от отцеденото вино, прибавяме дафиновия лист и слагаме на огъня. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Сипваме запръжката при лещата и варим 1 час на тих огън. Прибавяме нарязаните на кубчета пащърнак, моркови и целина и продължаваме да варим до омекване на продуктите. Накрая посоляваме и подправяме обилно с черен пипер.

Кисели пиперки, пълнени с ориз

Прoдукти: 12 пиперки от туршия, 3-4 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, джоджен или чубрица.

Нaчин на приготвяне: Изплакваме пиперките със студена вода и ги почистваме от дръжките и семето. Задушаваме ситно нарязания лук до омекване в 4 с.л. олио, прибавяме ориза и пържим 4-5 минути. Подправяме сместа с червен пипер и стрит джоджен или чубрица и с нея напълваме пиперките. Нареждаме ги една до друга в тенджерка, заливаме ги с останалото олио и гореща вода, притискаме с чиния и варим на слаб огън. Когато са почти готови, ги заливаме с размитото в малко студена вода брашно и варим още 5 минути. Поднасяме ги студени.

Сарми хапки

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 3-4 сухи червени чушки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и след това ги почистваме от семето. Отделяме по-големите зелеви листа за сарми, а останалото зеле нарязваме на ивички. Запържваме го в олиото заедно със ситно нарязания лук. Щом зелето омекне, прибавяме ориза, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме, докато оризът набъбне. От тази плънка увиваме в зелевите листа мънички сармички. На дъното на тенджерата разстиламе ситно нарязано зеле, отгоре нареждаме плътно сармичките, а върху тях – чушките. Най-отгоре покриваме с цели зелеви листа и притискаме с чиния. Наливаме равни количества вода и зелев сок, колкото да покрият сармите. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат.

Лозови сарми с леща

Прoдукти: около 40 лозови листа, 100 г леща, 200 г ориз, 1 глава лук, магданоз, джоджен, 3-4 домата, 5-6 картофа, ябълков оцет, 3 с. л. олио, бахар, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в гореща подсолена вода. Отцеждаме я и смесваме с ориза, нарязания на дребно лук, олиото, подправките, доматите и настърганите картофи (1 картоф оставяме цял) и посоляваме. С плънката и лозовите листа свиваме сармички. Нареждаме ги в тенджера, дъното на която сме покрили с нарязания на кръгчета картоф. Покриваме отгоре с лозови листа и затискаме с чиния. Прибавяме толкова вода, че да достига до ръба на чинията. Варим сармите на тих огън.

Сарми с праз

Прoдукти: 12-14 големи зелеви листа, 2-3 стръка праз, 1 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в сгорещеното олио нарязаните на тънки колелца праз, без да слагаме сол. Когато празът омекне, прибавяме ориза и наливаме 1 ч.ч. зелев сок. Захлупваме и задушаваме, докато оризът набъбне, след което поръсваме с черен пипер. Оставяме сместа да изстине, а през това време изрязваме дебелите жилки от зелевите листа. Разпределяме изстиналата смес върху зелевите листа и завиваме сарми. Слагаме на дъното на тенджера чиния, обърната с дъното нагоре, и върху нея нареждаме плътно сармите и ги заливаме с равни части вода и зелев сок. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат напълно.

Чушки с орехова плънка

Прoдукти: 150 г сухи чушки, 100 мл олио, 2 глави лук, 1 морков, 1 ч. ч. домати от консерва, 150 г ориз, черен пипер, чубрица, сол, 250 г орехови ядки, 1 ч. л. червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в мазнината нарязаните на ситно лук и моркови. Като поомекнат, прибавяме част от доматите, а след като се позапържат, прибавяме ориза и червения пипер, после едро счуканите орехи и подправките. С така приготвената смес напълваме чушките, накиснати предварително в топла вода до омекване. Подреждаме ги в тавичка, отгоре разпределяме останалите домати, заливаме с малко вода и печем във фурна. Поднасяме чушките топли, залети със собствения им сос.

Сухи чушки, пълнени с лук

Прoдукти: 12 сухи или замразени червени чушки, 8 глави лук, 5 с. л. олио, 1 к. ч. ориз, 4 с. л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до златисто в 2/3 от олиото. Поръсваме с част от брашното, посоляваме, добавяме ориза и объркваме сместа върху огъня. Предварително сме подготвили сухите чушки за пълнене, като сме ги заляли с вряла вода и оставили да киснат 3-4 минути. (Ако са замразени, оставяме ги да се размразят.) Като омекнат, почистваме семките им. Напълваме ги със сместа и ги топваме откъм широката част в брашното и ги подреждаме в тавичка. Заливаме с топла вода и останалата мазнина и ги печем в слаба фурна до готовност. Поднасяме чушките студени, поръсени с магданоз.

Кюфтенца от кисело зеле

Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 1 к. ч. ориз, смлени орехови ядки, 2 глави лук, 2 с. л. брашно, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на тънки лентички киселото зеле и го задушаваме в олио, докато омекне. От време на време прибавяме по малко топла вода. Отделно сваряваме ориза и го смесваме със зелето. Прибавяме ореховите ядки, ситно нарязания лук, сол на вкус и объркваме добре сместа. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и пържим в силно загрято олио.

Ашуре с розова вода

Прoдукти: 150 г грухано жито, 20 г нишесте, 150 г захар, 4 с.л. орехови или бадемови ядки, 1-2 ч.л. розова вода, 4-5 с.л. сироп от малини.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме житото, после го заливаме с половин литър вода и сваряваме до пълно омекване на зърната. Отделяме 2/3 от свареното жито, претриваме през цедка или през сито. Заливаме с отварата и смесваме с останалата 1/3 от общото количество, захарта и размитото в 1 к.ч. студена вода нишесте. Кипваме сместа, бъркайки постоянно, варим около 2 мин, ароматизираме по желание и насипваме в намокрени с розова вода чаши или в шоли. След като ашурето желира, поръсваме с нарязаните на ситно орехови ядки, поливаме със сиропа и поднасяме.

Ошав с карамел

Прoдукти: 3 ч.ч. сушени плодове (сини сливи, ябълки, кайсии, круши, смокини и др.), 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.л. канела, 2-3 зърна карамфил, кора от портокал и от лимон.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре сушените плодове с хладка вода. Изсипваме ги в съд със студена вода, като сините сливи слагаме след като останалите продукти малко поврат. Варим, докато плодовете напълно омекнат. В отделен съд сипваме захарта да се стопи, докато стане кафеникава. Изсипваме карамелизираната захар във врящия компот и оставяме да поври още съвсем малко, докато каремелът се стопи. Сваляме ошава от огъня и го оставяме да изстине.

Каша от жито с царевични зърна

Прoдукти: 200 г жито, 100 г царевични зърна, 100 г стафиди, 1-2 к.ч. смлени орехови ядки, 200 г мед, 1 ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Смесваме житото и царевицата и ги сваряваме на слаб огън. Отцеждаме, отделяме 1 ч.ч. от сместа, а останалата пасираме. Смесваме получената каша с меда, стафидите и смлените орехи. Сипваме отцедената течност, връщаме целите зърна и варим още десетина минути, като непрекъснато бъркаме. Разпреляме готовата каша в широки стъклени чаши и поръсваме с канелата.

Круши с орехи и пуканки

Прoдукти: 4 едри круши 1 ч.ч. прясно карамелизирани пуканки, 8 ореха, 4 с.л. кафява захар, 2 с.л. карамелен топинг, 1 щипка джинджифил на прах

Нaчин на приготвяне: Издълбаваме крушите внимателно с малка лъжичка. Празнината запълваме със смлените орехови ядки, захарта и ароматите. Запичаме в слаба фурна. Готовите круши разпределяме в порцеланови или в стъклени малки чинийки, поднасяме с карамеления топинг и карамелизираните пуканки.

Тиква с мед и орехи

Прoдукти: 800 г обелена и почистена от семената тиква, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 к.л. канела.

Нaчин на приготвяне: В отворена тенжера под налягане наливаме 1 ч.ч. вода и слагаме металната решетка. Нареждаме отгоре нарязаната на парчета тиква, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Изваждаме сварената тиква, прибавяме към нея меда и смлените орехи. Ароматизираме с канелата и разбъркваме много добре. Поднасяме тиквата студена.

Пълнена тиква

Прoдукти: 2,5 кг тиква (цяла), 100 г ориз, 1 к.ч олио (или маргарин), 50 г стафиди, 250 г ябълки, 100 г захар, 2 г канела, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре тиквата. Отрязваме капаче от страната на дръжката. Изваждаме семките, влакнестата част и издълбаваме тиквата от месото. Нарязваме изваденото месо на ситно. Прибавяме сварения в подсолена вода ориз, стафидите, нарязаните на резенчета и почистени ябълки, смляната канела и част от олиото. Разбъркваме получената плънка и напълваме с нея тиквата. Покриваме с отрязаната горна част, поставяме я в намазнена тавичка и печем в умерена фурна. Поръсваме готовата тиква с малко мазнина.

Огретен с ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, 60 г маргарин.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с малко олио и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца маргарин и печем в умерена фурна.

Пилаф с плодове

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 300 г тиква, 6 ябълки /около 600 г/, 1 дюля, 3 с.л. олио, 1 с.л. стафиди, 1 к.ч. захар, плодов сироп, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, ябълките и дюлята, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки кубчета. Накисваме стафидите за 10 мин в гореща вода, след което ги прецеждаме през гевгир. Почистваме ориза и го запържваме в сгорещеното олио, докато зърната му станат полупрозрачни. Изсипваме половината от ориза в тенджера под налягане. Отгоре разстиламе тиквата, дюлята, ябълките и стафидите, покриваме с останалия ориз, заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, в която сме разтворили захарта и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Преди поднасяме поливаме готовия пилаф с плодов сироп.

Тиквена торта

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. грис, 1 пакетче бакпулвер, 2 1/2ч.ч. захар, 1,5 кг тиква, 1 ч.ч. орехи, половин пакетче канела, 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме гриста, пресятото с бакпулвера брашно и 1 ч.ч. захар. Разбъркваме и разделяме сместа на 3 части. Отделно настъргваме тиквата и я смесваме с останалата захар, едро натрошените орехи и канелата. Разбъркваме и също разделяме сместа на три части. В намаслена и набрашнена тавичка разстиламе първата част от тиквената смес и покриваме отгоре с брашняна смес. После отново тиква, отново брашно и пак тиква. Най-отгоре покриваме с последната част от брашното. Поръсваме с олиото, така че да се намокри брашното и печем тортата в предварително загрята фурна при температура 180-200°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гарнирани пити (пици)

Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Как се присажда лимоново дръвче

Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-из...

Гърбът – проблеми и решения

Изчислено е, че 70% от хората поне един път в живота си са изпитвали болка в гърба, а 1/3 от тях страдат постоянно от нея. Защо се получава така и как да се борим с това “слабо място”? Експрес ди...

Начало