07.10.2022 година
1564339898.swf
Т
емата
 4498 |  0 
Как се прави медовина
Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Този начин се използва много рядко, понеже напитката е по-слаба на аромат.
Приготвянето на силната медовина не е трудно. За да се получат 5 л напитка са необходими 5 л мека, дестилирана вода, в която се разтварят около 2 кг чист мед. Сместта се вари заедно с 10 г канела, начупена на дребни късчета и 7-8 г карамфилчета, докато течността се намали до половина. Пяната се отстранява. Съдът трябва да е захлупен и съвършено чист без каквато и да е миризма. Вкусът ще стане фантастичен, ако прибавите около 20 мл хубав коняк и корите на 2 лимона.
После охладете топлата течност до 30-32 градуса. Може да налеете в дамаджана или в стъклени бутилки. На тапите се поставя отдушник, понеже ще има макар и слаба алкохолна ферментация. За да започне се добавя около 4-5 г хлебна мая.
Преди разливането добре е да прецедите медовината през фино, чисто платно. За около 20 дни ще протече алкохолната ферментация при температура в помещението около 20 градуса. Периодично дегустирайте и щом ви хареса, значи става за пиене. Бъдещото съхранение обаче трябва да е при около 8-10 градуса.
Медовината се консумира охладена при около 12 градуса и има приятна резливост. Тя е същевременно приятно, освежително, хранително, диетично питие. Подхранва организма и регулира храносмилането. Алкохолът й е около 3-4 градуса.
27.09.2016 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022