Още рецепти » Как се прави баклава

 Как се прави баклава

Домашна баклава

Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела, 1-2 зрънца карамфил
Нaчин на приготвяне: Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела. Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори. Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1.5 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около час и половина. Докато се пече, възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Баклавата се сиропира докато е топла.

Саралия баклава

Прoдукти: 500 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. оцет, 2 пакетчета краве масло, 1 к.ч. мазнина за разточване; зa плънката: 100 г орехови ядки, 1 равна ч.л. канела; зa сиропа: 600 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия, малко винена киселина, 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и към него прибавяме солта, оцета и яйцето. Слагаме по малко от водата и омесваме много меко тесто. Разделяме го на 10 равни части, които върху намаслена плоскост оформяме на топчета. Нареждаме ги в тава, намазваме ги с мазнина и оставяме да отлежат на хладно място около 20 мин. След това ги намазваме отново с мазнина и върху намаслена плоскост ги разточваме на елипсовидни кори. Разпределяме от маслото върху половината на всяка кора така, че да може да се покрие с другата половина. След това разтегляме малко сгънатите кори, за да оформим правоъгълници. Разточваме ги и ги сгъваме на четири. Оставяме ги на студено да отлежат и по същия начин ги разточваме и сгъваме още два пъти. След като последния път отлежат 10-15 мин, разточваме кори с правоъгълна форма. По дължината им в края разстиламе накълцаните и разбъркани с канела орехови ядки. Навиваме ги на руло, поотделно ги разтегляме и в намаслена тава ги навиваме във формата на продълговати охлюви. Намазваме с яйце и печем в умерена фурна. Изчакваме саралията да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта, ванилията и винената киселина.

Инджир-баклава

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.

Ориенталска баклава

Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 3 к.ч. счукани орехови ядки, половин пакетче краве масло, 2 1/2 ч.ч. захар, 4-5 карамфилчета, 3 ванилии, канела.
Нaчин на приготвяне: Смесваме ореховите ядки с 4 с.л. захар. Разгъваме корите и ги поръсваме с разтопено масло, нареждаме ги по 6 една върху друга, като между тях рaзстиламе от ореховата плънка. Навиваме след това корите на 2 стегнати рула и ги нарязваме през 2 см на кръгчета. Нареждаме кръгчетата едно до друго в намаслена тавичка, поръсваме ги с масло и печем в слаба фурна. Оставяме опечените баклавички да изстинат, след което ги заливаме с горещ сироп, приготвен от останалата захар, 1 ч.ч. вода, карамфила, канелата и ванилията. Сервираме баклавата на следващия ден, като през това време я държим на хладно място.

Гръцка баклава

Прoдукти: готово бутертесто, 180 г смлени орехови ядки, 1 ч. л. канела, 1 яйце за намазване; зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода, 1 пакетче ванилена захар, сок от 1/2 лимон.
Нaчин на приготвяне: Оформяме две платки от бутертестото с размерите на тавата, в която ще печем. Едната платка слагаме в тавата. Смесваме орехите и канелата и разстиламе равномерно върху нея. Покриваме с втората платка, която намазваме с разбитото яйце. Баклавата нарязваме на квадрати или ромбове. Печем в предварително загрята умерена фурна (около 180 градуса). През това време приготвяме сироп от захарта, водата, ванилията и лимоновия сок и го охлаждаме. След изпичането горещата баклава заливаме със сиропа.

Баклава „Ела ме изяж”

Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 к.ч. захар на кристали, 1 к.ч. смлени орехи, 1 к.ч. сусам, 1 пакче краве масло; зa сиропа: 2 ч.ч. вода, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените захар и орехи и изпечения сусам. Разтопяваме маслото. Разстиламе корите и ги разрязваме на две по широчина. Вземаме едната половина на корите и две по две ги мажем с масло. Поръсваме ги със захарта, орехите и сусама. Същото правим и с другата половина. Навиваме корите по дължина. Слагаме ги да се пекат на умерена фурна. След като са готови, ги поставяме в малка тенджерка и ги поръсваме с останалите орехи, сусам и захар. Приготвяме сиропа: сваряваме водата и прибавяме захарта и ванилията. Оставяме сиропа леко да се сгъсти. Заливаме изстиналата баклава с топлия сироп. Оставяме да престои 1 час и я сервираме.

Баклава с нахут

Прoдукти: 1/2 ч.ч. нахут, 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 пакетче бакпулвер, 2 яйца, 1 печена готова кора /по възможност домашна/
Нaчин на приготвяне: Запичаме предварително нахута, смиламе на ситно с орехомелачка и постепенно добавяме всички продукти. Полученото изсипваме върху кората, отгоре покрита с тънък слой масло, разтопено добре, но не и препържено. Завиваме няколко рула, слагаме ги в подходящ подмазан съд и печем. После нарязваме на баклавички, които щом изстинат, заливаме със сироп, ароматизиран с малко лимонов сок.

Баклава със смокини и стафиди

Прoдукти: 300 г брашно, 300 г краве масло, 100 мл хладка вода, сол; за пълнежа и сиропа: 400 г захар, 200 мл вода, по половин ч. ч. счукани орехи, нарязани на ситно сушени смокини и стафиди, 1 ванилия, настърганата кора и сока от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Маслото смесваме с една трета от брашното, оформяме калъпче и оставяме в хладилника да се стегне. От останалото брашно, водата и сол омесваме еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и също оставяме в хладилника. След около час разточваме тестото на правоъгълник, в чиято среда поставяме масленото калъпче и завиваме от четирите страни с тестото. Отново разточваме и отново сгъваме четирите краища. Това повтаряме още няколко пъти. Тестото оставяме още половин час в хладилника и отново го разточваме на тънка кора и разрязваме на две. Едната кора разстиламе в тавичка и отгоре наръсваме сместа от орехите, половин ч. ч. захар, смокините, стафидите и настърганата лимонова кора. Плънката покриваме с другата кора и нарязваме баклавата на ромбоиди или триъгълници. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса. От останалата захар, водата, лимоновия сок и ванилията сваряваме сироп, с който след охлаждане заливаме горещата баклава.

Баклава с грис

Прoдукти: 3 пакетчета /18 броя/ фини кори, 50 г грис, 5 г сакъз /дъвка/, 1 1/2 пакетчета краве масло, 200 г орехови ядки, 700 г захар, 3 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Препичаме гриста в сух тиган до розово и смесваме със счукания сакъз. В тавичка нареждаме последователно корите, като върху всяка кора ръсим грис. Върху шестата и върху дванадесетата кора вместо грис поръсваме счуканите орехови ядки. Нарязваме корите на фигури и заливаме с врящо краве масло. Печем баклавата в умерена фурна до порозовяване. След това оставяме да изстине и заливане със сироп, който сме приготвили от водата и захарта и сме го варили 20 мин. Поднасяме баклавата след 1 денонощие.

Баклава „Хачо”

Продукти: зa сиропа: 900 мл вода, 800 г захар, 1 лимон; за баклавата: 800 г кори (фини), 350 г краве масло, 4 ч.ч. смлени орехи, 1 пакетче канела
Нaчин на приготвяне: Предварително кипваме сиропа и варим около 10 минути, сред което го сваляме от огъня, прибавяме сока от половин лимон и оставяме да изстине (сиропа трябва да бъде хладък). Разтопяваме маслото. В тавичка редим корите, като всяка кора мажем с масло, а между всеки две кори ръсим орехи и канела (предварително разбъркани) без да натискаме корите. Леко зачервяваме мазнината, която ни остане и я поръсваме върху баклавата. Режем на ромбчета и печем в умерена фурна до бледо розово. След изпичането изчакваме около 10 минути баклавата да се отвърне и още гореща я заливаме със сиропа и покриваме с алуминиево фолио. После я оставяме да изстине и да поеме сиропа.

Суха баклава

Прoдукти: 8 яйца, 300 г брашно, 300 г захар, 600-700 г счукани орехи, 2 ч.л. какао или парче шоколад, 1 ч.л. кафе, 300 г краве масло,сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото, прибавяме брашното, 1 яйце и малко сол и омесваме питка, която разделяме на две части. Разточваме от двете половинки кори с дебелина 5 мм. Едната от тях разстиламе на дъното на намаслена тава. След това оставяме тавата с тестото и другата разточена кора на студено, за да се отпуснат. През това време разделяме жълтъците на останалите яйца от белтъците, разбиваме добре жълтъците със захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме счуканите орехи, какаото, кафето и накрая разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената смес върху тестото в тавата и покриваме с втората кора. Печем сладкиша в умерена фурна и, докато е още топъл, го нарязваме на пастички и поръсваме с пудра захар.

Торта “Баклава”

Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, зa сиропа: 500 г захар, 500 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и счуканите орехи. В намаслена тавичка нареждаме половината от корите. Отгоре разстиламе приготвената смес и покриваме с останалите кори. С остър нож нарязваме тортата на квадратчета и я печем в умерено загрята фурна. Оставяме готовата да се охлади и я заливаме с горещия сироп, който сме сварили от захарта и водата. Тортата трябва да престои поне 1 нощ преди сервиране, за да поеме сиропа.

Козуначена баклава

Прoдукти: филийки стар козунак или 8 козуначени кифли, 2 ч.ч. ситно счукани орехови ядки, 2 к.ч. захар, 2 белтъка, масло за намазване, захарен сироп, кокосови стърготини или счукано кашу за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Кифлите трябва да са нарязани на филийки с дебелина 6-7 см. Леко изрязваме краищата, малко ги поиздълбаваме и ги пълним със смес, приготвена от разбитите белтъци, орехите и захарта. Намазваме ги с масло и ги запичаме в тавичка. Оставяме ги да изстинат, а през това време приготвяме гъст сироп от вода и захар в съотношение едно към едно. Ароматизираме сиропа с ванилия, малко лимонов сок и настъргана лимонова кора. Заливаме с горещия сироп изстиналите кифли и ги покриваме с кърпа, за да се напояват няколко часа. Преди сервиране ги наръсваме с кашу или с кокосови стърготини.

Косовска баклава

Прoдукти: половин пакет готови кори, 500 мл олио, 1 л вода, 1 кг захар, 200 г кокосови стърготини, 200 г счукани на едро или нарязани орехови ядки, 200 г стафиди, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. газирана вода
Нaчин на приготвяне: Разделяме корите на две, като намасляваме пластовете (можем да използваме кокосова мазнина). Объркваме продуктите за плънката, разпределяме ги в края на корите, навиваме стегнато и разполагаме в подмазана тава. Сгорещяваме олиото, заливаме отгоре и печем в предварително загрята фурна 20-30 минути. Приготвяме сироп от захарта и водата, който ароматизираме с няколко щипки лимонена киселина (малко ром, коняк, есенция или друго по избор). Разливаме студения сироп върху топлата баклава.

Шоколадова баклава

Прoдукти: 50 мл газирана вода, 100 г масло, 200 г орехови ядки, 100 г млечен шоколад, кората на 1 лимон, 1 и 1/2 с.л. захар, 1 и 1/2 с.л. грис, 500 г фини кори, 60 г маргарин; зa сиропа: 500 г захар, 400 мл вода, половин ванилия.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме газираната вода с маслото и ги охлаждаме. В купа смесваме смлените орехи, настъргания шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и гриста. Всяка кора намазваме с охладеното масло с помощта на четка. На 5 см от края поръсваме с дебел слой от ореховата смес. Поставяме дълъг шиш и с него навиваме хлабаво кората. Навитата кора опираме в тавата и я избутваме за да извадим шиша. Така кората става като хармоника. По този начин нареждаме и останалите кори. Заливаме баклавата с разтопения маргарин. Изпичаме я в предварително загрята на 200°С фурна за около 30 минути.
За сиропа разтопяваме 100 г захар, докато стане на карамел. Сипваме 100 мл вряща вода и разбъркваме. Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 минути до сгъстяване на сиропа. Добавяме ванилията и разбъркваме. Заливаме с горещия сироп студената баклава и оставяме да престои 24 часа.

Ябълкова баклава

Прoдукти: 1 пакет точени кори, 125 г масло, 80 г стафиди, 30 мл ром, 3 ябълки, 150 г смлени орехи, 200 г захар, 1 ч. л. канела; зa сиропа: 200 мл топла вода, 1 ч. ч. мед.
Нaчин на приготвяне: Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме към тях ореховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме. В предварително намаслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопено масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покриваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло. С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 30 минути. Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изстиналата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Слънцето на Корфу

Остров Корфу (Керкира) има славата на едно от най-романтичните места в света. Дължи го вероятно на факта, че съчетава в себе си екзотичен привкус, топлотата и непренудеността на южните народи, но най-...

Непознатата лахеналия

Едно модерно луковично растение, което се появи у нас от няколко години. Много от любителите са го засадили на открито и са претърпели провал. Тези многогодишни растения не само при нашите условия, а ...

Агнешко печено

Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...

Начало