Още рецепти » Десерти с къпини

 Десерти с къпини

Кошничка с къпини

Прoдукти: 7 яйца, 500 г захар, 500 г брашно, 500 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 40 г какао, 1 бакпулвер, 500 мл подсладена сметана, 300-400 г пресни къпини, 200 г течен шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Прибавяме един по един жълтъците, малко по малко от прясятото с бакпулвера брашно и млякото, докато свършат. После внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Към част от тази смес прибавяме какаото и разбъркваме добре. В намаслена и набрашнена тавичка изсипваме последователно и равномерно от двете смеси – бялата и кафявата, докато свършат. Изпичаме в предварително загрята фурна при температура 180-200°С, като от време на време проверяваме с клечка за зъби, дали сладкишът се е изпекъл. Оставяме готовия сладкиш да съхне поне 1-2 дни. После го изваждаме от формата и с помощта на остър нож го издълбаваме, така че да останат стени и дъно с дебелина 2 см. Намазваме с течния шоколад дъното и вътрешната стена на така оформената кошничка. Разбиваме подсладената сметана, докато се втвърди. Запълваме кошничката със сметаната като слагаме вътре и къпините. Най-отгоре оформяме розички с останалата сметана и ги украсяваме с няколко къпини.

Жълт крем с къпини

Прoдукти: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 къпини.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме къпините, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.

Крем с къпини и кисело мляко

Прoдукти: 500 г къпини, 100 г захар, 2 ванилии, 4 кофички кисело мляко, печени орехови ядки за украса.

Нaчин на приготвяне: Измиваме плодовете и ги претриваме през ситно сито, за да получим каша. /Оставяме няколко къпини за украса./ Изцеждаме киселото мляко и го разбиваме заедно със захарта. Прибавяме ванилиите и плодовата каша. Разбъркваме всичко много добре и разпределяме крема в широки стъклени чаши. Отгоре украсяваме с отделените къпини и печени орехови ядки. Оставяме да престои 2-3 часа в хладилник и поднасяме.

“Тути фрути” с къпини

Прoдукти: 300 г пресни къпини, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 с.л. пудра захар, сокът и настърганата кора на 1 лимон, 30 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер млякото заедно със захарта. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Сипваме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме. Разпределяме крема в стъклени чаши и го оставяме леко да желира. Тогава слагаме къпините /те трябва да потънат в сместа/ и оставяме крема да желира напълно.

Къпинов крем

Прoдукти: 500 г къпини, 500 г захар, 500 мл вода, 2 лимона.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме къпините. Сваряваме сироп от захарта и водата и изстудяваме. Добавяме къпиновото пюре и сока от лимоните и разбъркваме добре. Изсипваме в чашите за сервиране и изстудяваме.

Къпинов крем с кисело мляко

Прoдукти: 3 кофички кисело мляко, 1 1/2ч.ч. пудра захар, сокът и настърганата кора от 1 лимон, 1 1/2ч.ч. къпини, сироп от къпини /или малини/.

Нaчин на приготвяне: Прецеждаме млякото през двойна марля, след което го разбиваме заедно със захарта. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Разбъркваме леко и накрая прибавяме къпините. Разпределяме крема в широки стъклени чаши и го оставяме за 2-3 часа в хладилника да се охлади. След това заливаме със сироп от къпини и поднасяме.

Къпинов крем с овесени ядки

Прoдукти: 500 мл мляко, 40 г захар, 50 г овесени ядки, 2 белтъка, 250 г къпини, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото, добавяме захарта и солта. Изсипваме овесените ядки и сваряваме. Изстудяваме при непрекъснато бъркане. Добавяме разбитите белтъци и измитите и подсушени плодове. Разбъркваме. Сервираме с украса от пресни плодове.

Къпинов крем с яйца

Прoдукти: 250 г къпини, 150 г захар, 3 яйца, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Посипваме измитите къпини с част от захарта и ги слагаме за няколко минути на слаб огън. Претриваме ги добре, добавяме останалата захар и жълтъците. Варим на слаб огън, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява. Разбиваме белтъците с щипка сол и прибавяме към останалия крем.

Суфле от извара с къпини

Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г пресни или замразени къпини, 1 с. л. пудра захар, 2 с. л. червено вино.

Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме къпините, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.

Желиран десерт с пъпеши

Прoдукти: 2 малки пъпешчета, 2 ч.ч. ситно нарязани пресни плодове, 250 г къпини, 4-5 с.л. захар, 2 с.л. желатин, 1 к.ч. десертно бяло вино, 2 праскови.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пъпешчетата, разрязваме ги на две, почистваме ги от семената и ги слагаме в хладилника. Почистваме къпините и ги кипваме с 1 ч.ч. вода. Прецеждаме сока, прибавяме захарта и го слагаме отново на огъня. Прибавяме желатина, размекнат в малко студена вода, и бъркаме, докато се разтопи. Заливаме с топлата течност нарязаните плодове и прибавяме виното. Напълваме пъпешчетата с така приготвената смес и ги държим отново в хладилника, докато плънката желира.
От прасковите изрязваме 4 кръга с дебелина около 1 см. Слагаме кръговете върху пъпешчетата, а в празнината от костилката слагаме по една къпина.

Желирани динени парченца

Прoдукти: 4 резена диня, 2 пакетчета желатин, 1 бутилка бяло вино или шампанско, 1 ч.ч. къпини, 1 к.ч. касис, захар на вкус.

Нaчин на приготвяне: Динята нарязваме на парченца, от които отстраняваме семките. Разтваряме желатина във вода, а след около 10 минути на водна баня. Разбъркваме с виното, изсипваме подсушените плодове, леко разбъркваме и прибираме в камерата на хладилника, след като сме разпределили в купички. На следващия ден сервираме обърнати. Съдържанието отделяме по-лесно като потапяме съдчетата в гореща вода за кратко. Отгоре може да полеем с подходящ топинг или леко разредено желе.

Кисело мляко с диня и къпини

Прoдукти: 500 г диня, 1ч.ч. къпини, 2 кофички гъсто кисело мляко, 1 ч.ч.сметана, 6-7 с.л.захар, изравнени с върха на ножа, 2 белтъка, 2 пакетчета желатин; зa соса: 300 г сладка /несолена/ прясна извара, 1 ч.ч. прясно мляко, 4- 5 с.л. вишнев или малинов сироп, захар на вкус.

Нaчин на приготвяне: Слагаме част от къпините в купа и ги пасираме, а после прекарваме през марля, за да отстраним семенцата. Полученото объркваме с диненото пюре, млякото, сметаната, от която заделяме малко за украса, захарта и разтворения първо във вода,а после на водна баня желатин. Във форма, обляна със студена вода, за да се отдели по-лесно, изсипваме сместа, прибираме я първо в камерата на хладилника или фризера,а след няколко часа сваляме в долните отделения. Преди да сервираме, бием белтъка с отделените къпини и малко кокосови сърготини или захар. Разсипваме първо крема, после белтъчната смес, пак охлаждаме и поливаме със соса. Него приготвяме като с пасатор обработваме указаните продукти. Желателно е да използваме подходящи чинии и да украсим с измити добре листа от индрише, мента или лавандулови стръкчета

Къпини с галета

Прoдукти: 300 г галета, 100 г захар, 150 г маргарин, 500 г къпини, 1с.л. лимонов сок, 50 г пудра захар, 30 г орехи.

Нaчин на приготвяне: Запържваме половината захар и галетата в маргарина, като бъркаме непрекъснато. Посипваме къпините с останалата захар, добавяме чаша вода и загряваме на слаб огън. Смесваме двете части и с лъжица ги прехвърляме в съда за сервиране. Изстудяваме за няколко часа. Поливаме с лимонов сок, смесен със пудра захар и посипваме със счукани орехи.

Сиропирана пита с къпини

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. къпини, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.ч. плодов сироп.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко с кристалната захар и содата. Отделно разбъркваме олиото и брашното. Прибавяме разбитото кисело мляко и продължаваме да разбиваме с миксер, докато получим хомогенна смес. Изсипваме половината от тази смес в правоъгълна тавичка, намазана с олио, и я изпичаме в слаба фурна. Нареждаме отгоре къпините, заливаме с останалата част от сместа и допичаме във фурна, на която сме включили само горния нагревател. Поливаме готовата пита с плодовия сироп и я поръсваме с пудра захар.

Торта с къпини

Прoдукти: 75 г брашно, 75 г нишесте, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г краве масло или маргарин, 75 г захар, 1 пакетче ванилия, настъргана кора от половин лимон, 4 жълтъка; за целувчената смес: 4 белтъка, 1 щипка сол, 200 г захар, 40 г смлени орехи (бадеми, лешници); за плодовия крем: 500 г къпини, 1 пълна с.л. захар, 300 г сметана или отцедено кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера, след което го пресяваме. Разбиваме в дълбока купа размекнатото масло заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Прибавяме един по един жълтъците, а след това постепенно сипваме брашното. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в 2 форми за торти, които предварително сме застлали с намаслена хартия (дъното и стените). Разбиваме в продължение на 3 мин белтъците за целувчената смес заедно с 1 щипка сол и 140 г захар. Прибавяме останалата захар и продължаваме да разбиваме, докато получим гъст крем. Разстиламе получената смес върху тестото във формите. Поръсваме със смлени орехи и печем 40 мин при температура 175°С. Изваждаме готовите блатове от формите и веднага нарязваме единия на парчета. Приготвяме плънката, като разбиваме сметаната със захарта, после прибавяме част от къпините. Намазваме първия блат със сметана, нареждаме още малко плодове. Покриваме с нарязаните парчета от втория блат. Украсяваме с къпини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се отглежда джинджифил

През последните години на пазара се появи една странна подправка, предлагана в натурален вид – като коренища или като прах. Тази “лютива сладост” носи странното име джинджифил. В света е известен с ла...

На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...

Тадж Махал – една любовна история

Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...

Силен сърбеж тормози детето – защо?

Възможно е сърбежът да е предизвикан от строфулуса или уртикария на детската възраст. Това е хронично и пристъпно появяващо се заболяване, придружено със силен сърбеж. Какво го причинява? В ...

Начало