30.05.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1975 |  0 
Зелен остров освежава банята
Цветята смело се настаняват в мокрото помещение, водата не трябва обаче да ги пръска постоянно
Разглеждайки модните списания, често се възхищаваме на красиво озеленени бани и мечтаем да имаме такава у дома. В действителност с малко фантазия не е толкова трудно да направим банята елегантно озеленено помещение. Странно е, че толкова рядко там се отглеждат растения. Всъщност това е мястото, чиято аскетичност изключително много се нуждае от нежността на зелените ни любимци.

Много растения обожават влажния въздух

Топлата баня с голям прозорец е оптимална среда за много представители на растителния свят, които обожават влажния въздух. Изборът на растения и възможностите за тяхната аранжировка са големи, ако разполагаме с такъв тип баня. Едно-единствено растение, например палма, нефролепис или фикус Бенджамин, понякога е достатъчно, за да преобрази помещението. Друга възможност е да се подреди зелен прозорец или стайна градинка с аспарагус, бръшлян, арапия, сингониум или различни мъхове и папрати. Растенията не бива да се поставят върху стените на ваната и подобни уязвими места, особено дома има деца.

Бромелиевите ще се чувстват като у дома си

Ако разполагаме с централно отопление, голямата и добре отоплена баня може да се превърне в райско кътче. Тя е прекрасно място за отглеждане на яр-
ки екзотични растения -антуриум, калатея, каладиум, маранти, цимбидиуми и т.н. Влаголюбивите броме-лиеви в такава среда ще растат не по-зле, отколкото в родината си. А ако можете да разчитате на подкрепата на останалите членове на семейството, бихте могли да създадете миниатюрна джунгла.

И за мъничката къпалня има зеленина

По-сложно е, ако банята ни е мъничка, неотоплявана и с малко прозорче или въобще без естествено осветление. В нея може да расте с повечко грижи невзискателна към светлината растителност, например пълзящ филодендрон или златист сциндапсус. Тъй като мястото на пода обикновено е малко, растението може да бъде настанено на перваза на прозорчето или във висящ съд дори над ваната. При нужда малка луминесцентна лампа ще замести естествената светлина.

ГРИЖИ

Тъй като банята е най-често използваното помещение, вашите растения няма да се нуждаят от опръскване и овлажняване, но трябва редовно да се мият с мека гъба, защото различните аерозолни препарати, които използваме, запушват дихателните им устица. Необходимо е също така да предпазвате растенията от преките водни пръски. Ако забележете сапун или паста зъби върху листата, веднага трябва да ги забършете. За това помещение не са подходящи растенията с мъхести листа. Ако забележите, че растенията не изглеждат добре, изнесете ги от банята, а след месец-два, когато се възстановят, отново ги върнете.
17.11.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023