26.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 8509 |  0 
Картините вкъщи
Няма строги правила за домашното аранжиране на картини, рисунки и фотографии - постъпете, както ви харесва, доверявайки се на интуицията си. Съществуват обаче някои тънкости, с чиято помощ ще постигнете по-стилно оформяне на интериора.
Съотношението между големината на картините и размера на помещението е решаващо. Огромно платно, закачено в малка стая, действа потискащо и, обратно, миниатюрната рисунка се губи в обширно пространство. Подредете картините на пода и пробвайте различни варианти - така по-лесно ще си представите как ще изглеждат на стената. Едва когато сте доволни от резултата, можете да забиете първия пирон. Прието е картините да се окачват на нивото на очите, но в хола и трапезарията, където те се наблюдават от седнало положение, може да се поставят малко по-ниско.
Удобно решение е картините да се подредят върху шкафове, лавици или направо на пода - ще ги размествате и сменяте лесно, без да правите нови дупки в стената. А и ще можете да се радвате на повече платна, поставени едно над друго.
Съотношението между цветовата гама и композицията на дадена картина и нюанса на стените е от голямо значение. Пастелните тонове изпъкват много красиво върху тъмен фон. Ярките багри изискват неутрален или приглушен цвят на стените, Платно, изпъстрено с много детайли, не бива да се окачва върху шарени тапети, Затова пък изчистените образи изпъкват чудесно на фигурална основа.
Когато подреждате различни по формат картини в хоризонтален ред, ги изравнете по горния или долния ръб. Другият вариант е да са окачени асиметрично -важното е да бъдете последователни в избора си. Обърнете внимание как са аранжирани картините в музеите или в малките частни галерии. Така ще ви е по-лесно да определите какво харесвате - симетрията, простотата и изчистените линии или артистичния безпорядък. Все пак решаващи са личните предпочитания.
Много колекционери практикуват групирането на произведения от един стил, период или тематика. В такъв случай между тях трябва да се остави достатъчно разстояние, за да не си пречат картините една на друга.
Добро решение е да окачите картини по продължение на вътрешните стълби, ако имате такива. Практично и красиво - при всяко слизане и изкачване гостите ще се наслаждават на вашата колекция.
Златното правило гласи, че фонът не трябва да е по-наситен от най-яркия оттенък на картината. Можете обаче да експериментирате колкото си искате - не сте длъжни да ползвате само неутрални фонове. Ще постигнете много по-голям ефект, ако закачите черно-бели офорти, постери, фотографии или пък абстрактни картини над ярко червен диван или върху стена с наситен цвят.
Най-хубавите картини поставяйте на най-видното място. Останалите групирайте така,че да изпъкват най-добре. Винаги изхождайте от формата и тематиката на платната, които имате, а не от някаква измислена представа за идеалната композиция.
08.03.2012 г. / арх. Таня Димитрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022