08.12.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 4562 |  0 
Проветрявайте, за да сте здрави
С основание се страхуваме от замърсения градски въздух вън от дома ни, но уви, много често забравяме, че между стените на нашето жилище също се крият опасни за здравето вещества. Най-лошото е, че поради липса на достатъчно информация за тях, недостиг на време или на добро желание ние не правим почти нищо, за да ги отстраним.
Прозорци, отворени в часовете на най-натоварения автомобилен трафик, химически продукти, пръскани за щяло и не щяло, цигарен дим, лошо поддържана климатична инсталация, стари радиатори на парното... Благодарение на всичко това в един момент въздухът в дома ни може да се окаже много по-вреден от този навън. Твърде обезпокоително, като се има предвид, че на денонощие прекарваме около 13 часа вкъщи (тази цифра е по-голяма за децата и старите хора). Според Световната здравна организация именно тогава сме изложени най-силно на въздействието на носещите се във въздуха отровни частици, отговорни за нарасналия брой на раковите заболявания, инфекциите на дихателните пътища, смущенията във възпроизводителните функции на мъжа и жената, болестите на имунната и нервната система.

Повече въздух

Проветряването е жизнено важен навик, затова престанете да се страхувате, че замърсеният въздух ще нахлуе у вас в момента, в който отворите прозорците си. Той така или иначе прониква през вентилационните шахти, лошите уплътнения на прозорците и вратите, порестата повърхност на някои строителни материали. В действителност много по-полезно е въздухът наоколо да е в движение, защото тогава концентрацията на отровите в него намалява. По тази причина не запушвайте вентилационните отвори, предвидени от архитектите в кухните и баните, а ако се отоплявате с газ, нафта, въглища или дърва, редовно измервайте нивото на въглероден окис в помещенията. Този газ без цвят и мирис може да предизвика прилошаване, повръщане, главоболие, дори смърт. Много важно е и веднъж завинаги да проумеете факта, че дори да не пушите, цигареният дим в помещението, където се намирате дълги часове, увеличава с 20 - 30% риска да заболеете от рак на белите дробове. И не си правете илюзии, палейки специални свещи - те само скриват ужасната миризма на студен цигарен дим, но изобщо не са в състояние да разрушат катрана, съдържащ се в него.

Непознатите отрови

Всяка година на пазара на химикали се появяват около 1000 нови, току-що синтезирани молекули. Повечето не са подложени на сериозни тестове, като в най-добрия случай се знае тяхната степен на токсичност и смъртоносна доза. Дългосрочният ефект на новите съединения върху здравето е неясен и може да се установи най-рано след десет години, както стана с диоксините, бензола, полихлорбифенилите. Смятани доскоро за почти безобидни и присъстващи навсякъде около нас, те всъщност водят до мозъчни тумори и неврологични проблеми, намаляват вероятността от зачеване, дори при много млади жени, и са в основата на т. нар. хормоналнозави-сими ракови заболявания - на гърдите, тестисите, простатата.

Безопасният интериор

Когато ремонтирате и декорирате жилището си, в рамките на възможното отдайте предпочитанията си на естествените материали. Само така ще бъдете сигурни, че въздухът, който дишате, не е изпълнен с вредни летливи частици с източник боите, лаковете, синтетичните подови покрития, пластмасовите повърхности. Съдържащите се в изкуствените материали гликол, бензол, ви-нилхлорид са доказано канцерогенни, особено за домашните любимци, освен това предизвикват трудно лечими инфекции в дихателните пътища на човека. Затова, щом можете да си го позволите, заложете на дървото и на минералните бои на базата на вар или калиев силикат. Помнете, че лазерният принтер и ксероксът, без значение дали са инсталирани в офиса или в дома ви, произвеждат озон, който дразни дихателните органи, така че прекарвайте по-малко време около тях.

Внимателно с климатиците

Техните производители обещават идеална температура и максимално чист въздух, но невинаги е така, защото лошо инсталираните и зле поддържани климатици вкарват в помещенията прекалено студен или прекалено топъл, прекалено сух или прекалено влажен въздух. Друг проблем са недостатъчно често сменяните филтри, непочистените тръби, овлажнителите, пълни със застояла вода. Всичко това причинява инфекции в носа, гърлото, бронхите, синусите. Развалените климатици могат да създадат условия и за развитие на сериозни бактериални инфекции с краен резултат трудно лечими бронхопневмонии. Затова те трябва да се инсталират от специалисти и да се контролират на 5-6 месеца.

Инсектициди и аромати

С невидимата и видима фауна - хлебарки, паяци, акари, мравки, завладяла къщата ни, се борим най-често с химически инсектициди, дразнещи дихателната и храносмилателната система. Ненужно увреждаме здравето си, като се има предвид, че старите изпитани рецепти са напълно безопасни, а и действат безотказно. Сокът от лимон, оставен на открито, отблъсква мравките, самозалепващите мухоловки от хартия са безмилостни към всяка летяща твар, прахосмукачките за секунди ни отървават от хлебарки и паяци. Излишно е и ароматизирането на къщата с първия попаднал ни пред очите спрей. Класическите дезодоранти за въздуха в помещенията съдържат опасни силно запалими синтетични парфюми. В същото време етеричните масла, освен че ухаят невероятно добре, имат антисептични свойства и успешно се борят с микробите. Във всички случаи те са за предпочитане, но внимавайте да не влязат в контакт с лигавицата на очите, носа и гърлото ви.

Полезните растения

Търсейки начин да пречистят въздуха в космическите кораби, учени от НАСА са направили изненадващо откритие, свързано със зелените растения. Отдавна знаем, че през деня те поглъщат въглерода и отделят кислород. Някои от тях обаче имат свойството да филтрират и неутрализират вредните химически вещества - бензол, толуол, формалдехид и даже въглероден окис с източници лаковете, боите, лепилата за тапети, пластмасовите покрития, Достатъчно е в къщата си да имате по една-две драцени, фикуси, дифенбахии, пармски теменужки и можете да бъдете спокойни, че ще дишате по-чист въздух, В НАСА все още не са наясно с механизма на действие на растенията противоотрови, По всяка вероятност заслуга имат бактериите, съдържащи се в почвата им. Друг естествен филтър, който можете да си създадете сами, ако имате тераса или балкон, е зелената бариера от бръшлян, лоза и всякакви виещи се растения. Освен че ще ви радва с вида си, тази бариера няма да допуска до вас вредни замърсители и прах.
24.02.2012 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021