Растения » Ендивия

 Ендивия

У нас производствен опит в отглеждането на ендивията няма, но любителският интерес заслужава да й се отделят няколко реда.
Отглежда се заради листата, които се употребяват за приготвяне на салати. В този смисъл прилича на салатите, но ботанически се родее с глухарчето и синята жлъчка.
Ендивията (Cichrium Endivia) е едногодишно растение от семейство Сложноцветни (Compositae).
Образува розетка от листа, които съдържат белтъчини, захари, витамин С и малко витамин А, както и минерални соли. Листата имат силно горчив вкус, който намалява чувствително при т. нар. бланширане (избелване). Според формата на листата се различават две разновидности на ендивията – къдрава (с дълбоко нарязани листа и ескариол (с почти целокрайни листа).
Ендивията се развива най-добре върху дълбоки и пропускливи, богати на хранителни вещества и добре обработени почви. Не понася торенето с пресен оборски тор. Органичните торове се дават на някоя от предшестващите култури. Самата тя е добър предшественик на морковите, лука и други зеленчуци. Много е взискателна по отношение на почвената и въздушната влажност. При засушаване, освен че намалява добивът, силно се влошава и качеството. Иначе е студоустойчиво растение. Ако е добре вкоренена, в южните райони на нашата страна презимува успешно.
Ендивията е растение на дългия ден. В летните дни с продължително осветление тя бързо се развива, формира цветоносно стъбло, цъфти и дава плодове. Тъй като се цени заради листната розетка, през този период отглеждането й е рисковано. При нашите условия ескариолът може да се отгледа като ранна пролетна култура, но още по-добре като късна есенна. Къдравата ендивия следва да се отглежда като парникова култура или ранна пролетна.
Ендивията се отглежда чрез предварително произведен разсад. За 100 кв. метра са необходими 3-4 г семена. В разсадните лехи те се засяват рядко, както при късното зеле, и се пикират веднъж или два пъти.
Почвата се подготвя за засаждане както за салатите. Младите растения се засаждат на разстояние 40-50 см между редовете и на 30 см в реда за ескариола и съответно 30-40 на 30 см за къдравата ендивия.
Грижите по време на вегетацията се състоят в редовно разрохкване на почвата и поливане. При поливането се внимава сърцевината да не се мокри, защото бързо загнива.
Най-съществената част от отглеждането е избелването (бланширането). На тази операция се подлагат само добре развити растения. Състои се в повдигане и привързване на листата, така че сърцевината да не се осветява, при което остава бледа и приятно горчива. Тъй като при повдигането листата може да се пречупят, това се прави на два пъти – първия път се приповдигат наполовина и седмица по-късно се привързват напълно. Привързаните растения леко се загърлят. Избелването трае 2-3 седмици. Тъй като бланшираните растения не може да се съхраняват дълго, на избелване се подлагат само толкова, колкото може да се употребят според поставената цел – собствени нужди или пазар. Ако растенията се отглеждат в парник, избелването може да стане чрез покриване с непропускащ светлината материал. В условията на малкото стопанство за тази цел може да се използват саксии, с които се покриват отделни растения.
Нормално развитата къдрава ендивия достига 400, а ескариолът -500 грама.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Азалея

Този вечнозелен нисък храст е сред най-обичаните цветя, отглеждани в стая. Някой грижовни цветари успяват да оформят растението и като ниско широко разклонено дръвче. Цветето цъфти от декември до май....

Кобея

Кобеята принадлежи към малката група растения, които се използват за създаването на бързорастяща, но временна жива преграда. През зимата може да оцелее в области с умерен климат, но обикновено растени...

Стаен нар

Нарът (Punica granata) е дребно листопадно дърво или храст, ценно плодно и лечебно растение. В природата се среща в субтропиците на Мала Азия и Европа. В много страни се счита за символ на благоденств...

Габър

Обикновеният габър е величествено дърво, но не е популярен като обикновения бук. Той запазва листата си през зимата, ако се отглежда като жив плет, и има едно-две предимства - за разлика от бука вирее...

Начало