Продукти: (за 4 порции)
• 400 г чукано жито
• 200 г кристална захар
• 50 г орехови ядки
• 1 с.л. нишесте
• 100 г стафиди
• 1 ч.л. розова вода
• 2 с.л. пудра захар
• канела
Начин на приготвяне:
Почистваме и добре измиваме житото. Заливаме го с вода и го варим на тих огън, докато омекне. Отделяме около 1/3 от свареното жито, а останалото пасираме през цедка, докато получим житна каша.
Към получената каша прибавяме кристалната захар, размитото със студена вода нишесте, стафидите, едро нарязаните орехи, запазените цели зърна от свареното жито.
Варим сместа около 10 мин при непрекъснато бъркане. Отстраняваме от огъня, разбъркваме, разпределяме по чиниите, ароматизираме с розова вода и поръсваме с пудра захар.
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...