05.12.2021 година
1564339898.swf
Б
аници и пити » Баници със сирене
  1957  |   0  
Габровска баница с късмети
Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 яйце
• 25 г мая за хляб
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. захар
• 2 ч.ч. вода

За плънката:

• 5 яйца
• 300 г сирене
• 1 пакетче краве масло
• 60 г свинска мас

За намазване:

• 1 яйце
• 1с.л. сусам

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в малко топла вода и я оставяме да втаса. Избираме отлежало пшенично брашно, пресяваме го два пъти и правим в средата на кладенче, в което сипваме размитата мая, разбитото яйце, захарта, солта и малко по малко водата.

Омесваме гладко тесто /трябва да започне да пуща мехури/ и го разделяме на 3 топки. Намазваме топките с мазнина /смес от разтопените мас и масло/, покриваме ги с кърпа и ги оставяме 30 мин на топло да втасват. После ги разточваме на кори с дебелина 5 мм.

Намазваме корите обилно с мазнината и ги поръсваме с плънка от натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Слагаме късметчета от дрянови клончета и пъпки с точно определени пожелания и навиваме корите на рула. Нарязваме рулата на парчета с дължина 4-5 см, като внимаваме да не повредим късметите.

Нареждаме парчетата в намаслена тава и оставяме баницата да престои на топло място /при температура 30°С/, за да втаса. После я намазваме с разбитото с малко вода яйце, поръсваме със сусама и печем в умерено загрята фурна до порозовяване.
25.12.2014 г. / Мирослава Георгиева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021