Индрише
Pelargonium roseum Willd.
Семейство Здравецови – Geraniaceae
Описание:
Вечно зелен полухраст, достигащ на височина до 2 м. Стъблото е разклонено, във основата вдървеняло, покрито, както и листата, с жлезисти трихоми. Листата са с дълги дръжки разделени на 5-7 части, които са пересто нарязани. Прилист-ниците са седящи, триъгълни и остри. Цветовете са събрани в прост сенник. Чашката е петлистна с петлистно бледорозово венче и 10 тичинки. Плодът се състои от 5 сухи едносеменни орехчета. Цялото растение изпуска приятна миризма. Цъфти м. юни - септември.
Разпространение:
Отечеството на индришето е Южна Африка. У нас се отглежда като градинско растение.
Употребявана част:
За медицински цели се събира надземната част на растението.
Бране и сушене:
Бере се в началото на цъфтежа и след цъфтежа. Беритбата може да се извърши на два пъти. Първия път се изрязва до 70% от растението, като се оставят млади филизи. При второто бране се изрязват и клончетата, носещи листата. Добре е беритбата да става през втората половина на деня, около 16 часа. Билката се суши веднага в сушилня при температура до 35°С или се предава свежа за получаване на етерично масло. Изсушеното растение е със зелен цвят, с приятна миризма и накисиляващ вкус.
Действие и употреба:
Билката има антидерматитно и понижаващо кръвното налягане действие. Употребява се при високо кръвно налягане, захарна болест, маточни кръвоизливи, сърдечни болести.
Външно: Прясно счукано растение за налагане при гнойни рани и екземи.
Рецепта
1 суп. лъжица билка се кисне 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg