Билки » Гърбач

 Гърбач
Periploca graeca L.

Сем. Устрелови – Asclepiadaceae

Описание:

Гърбачът е увивен храст с дълги до 15 м сивокафяви или червеникавокафяви брадавичести клонки, като кората на младите клонки е зелена. Листата са срещуположни, елипсовидни или продълговати, тъмнозелени и лъскави, а отдолу сивозелени. Цветовете са едри, зеленикави отвън и червеникави или тъмновиолетови отвътре, събрани във върха или странично в полусенници. Чашката е петделна. Венчето е петделно, кръгловидно, с 5 тичинки с къси дръжки. Плодът е заострена шушулка с многобройни семена, снабдени с хвърчилка. Цъфти м. юли - август.

Разпространение:

Из горите и храсталаците, главно покрай реките и Черноморското крайбрежие.

Употребявана част:

За медицински цели се събират корите и младите клонки на растението.

Бране и сушене:

Корите и клонките се берат при започване на сокодвижението м. март - април. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената кора отвън е светлосива или зеленикава, отвътре - жълто кафява, със слаба характерна миризма и горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката засилва сърдечните съкращения и кръвотока, успокоява дишането. Действа подобно на строфантина. Употребява се при сърдечни заболявания, задух от сърдечен произход, главоболие.

Рецепта

1 каф. лъжичка ситно нарязани корени се варят 5 мин в 600 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 50 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Отровно растение. Да се взема под лекарски контрол!

Автор: recepty.bg
Начало