Билки » Иглика

 Иглика
Primula officinalis Hill. (Primula veris L.)

Сем. Игликови – Primulaceae

Описание:

Многогодишно тревисто растение с безлистно окосмено стъбло, високо до 30 см. Коренището е късо, с многобройни тънки коренчета. Листата са събрани в розетка, яйцевидни, едро назъбени, стеснени в широки дръжки. От средата на розетката излизат от 2 до 3 безлистни стъбла, на върха на които се намират жълти цветове, събрани във вид на кичури, с петзъба чашка, петлистно тръбесто венче и 5 тичинки. Плодът е яйцевидна кафява кутийка с многобройни семена. Цъфти м. март - юни.

Разпространение:

Из храсталаците, ливадите и слънчевите места, както и покрай горите в предпланинския и планинския пояс из цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират цветовете, листата и коренищата с корените.

Бране и сушене:

Цветовете се берат в началото на цъфтежа м. март - юни. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Цветът е изсушен, когато плодникът при прегъване се чупи. Ако цветът не бъде добре изсушен, той позеленява. Изсушената билка има оранжевожълт цвят на цвета, бледо зелен на чашката, с медодобивна миризма и сладникав вкус. Листата се берат по време или в края на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 70°С. Изсушените листа са без миризма, със зелен цвят и сладникав вкус. Корените и коренищата се събират в ранна пролет преди цъфтежа на растението м. февруари - март или есен след узряването на семената, когато листата започнат да пожълтяват. След измиване се сушат на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушеното коренище е кафяво, с характерна миризма и слузест вкус.

Действие и употреба:

Цветовете и листата на билката имат откашлично, успокоително и слабо пикочогонно и слабително действие. Използват се при главоболие, отпадналост, виене на свят, задух. Билката повишава обмяната и секрецията на стома-ха. Подобно действие имат корените и коренището на растението.

Рецепта 1

1 суп. лъжица от цветовете или листата на билката се киснат 2 часа в 300 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 2

1 каф. лъжичка от коренищата се варят 10 мин в 300 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало