Папрат сладка
Polypodium vulgare L.
Сем. Многоножкови папрати – Polypodiaceae
Описание:
Многогодишна, дребна, висока до 40 см папрат, с кафяво коренище, обрасло с нишковидни коренчета. Листата излизат направо от коренището, като в основата листната дръжка е с членче, което след изсъхване се отчупва. Тя е е жълтеникава или зелена и се състои от два реда листчета - твърди, кожести, продълговато ланцетни, светлозелени, пересто нарязани. Спорангиите са кръгли, наредени от долната страна на листчетата, като отначало са жълти, а впоследствие - тъмнокафяви. Спорите се образуват през юли и са жълтеникаво ръждиви. Спороноси м. юни - юли.
Разпространение:
Из горите и влажните скалисти места до 2000 м н.в. навсякъде в България.
Употребявана част:
За медицински цели събират коренищата на растението.
Бране и сушене:
Коренищата се вадят в ранна пролет, м. март - април, или наесен, м. октомври - ноември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените коренища са с кафяв цвят, неприятна миризма и сладникав, впоследствие горчив вкус.
Действие и употреба:
Билката има жлъчегонно, отхрачващо и пикочогонно действие. Употребява се при бронхит, кашлица, глисти, хемороиди, възпаление на черния дроб, задух, като леко слабително.
Рецепта
1 суп. лъжица нарязани коренища се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg