Мак див
Papaver rhoeas L.
Сем. Макови – Papaveraceae
Описание:
Едногодишно или двугодишно тревисто растение с бял млечен сок. Стъблото е с власинки. Приосновните листа са с дръжка, пересто разсечени, с ланцетни назъбени листчета. Стъблените листа са влакнести, насечени и назъбени. Цветовете са единични, на върха на стъблото, с дръжка, дълга до 20 см. Чашчелистчетата са две, които опадат след разтварянето на цвета. Венчелистчетата са 4, яркочервени, по-рядко бели или розови, понякога в основата си имат черно петно. Тичинките - многобройни със синкави прашници и черни или червени нишковидни дръжки. Плодът е почти кръгла многосеменна кутийка. Цъфти м. април - август.
Разпространение:
Из посевите и тревистите места, покрай пътищата до 1000 м н.в. навсякъде в България.
Употребявана част:
За медицински цели се събират червените венечни листа на растението.
Бране и сушене:
Венечните листа се берат по време на цъфтежа м. април - август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушената билка има червен цвят, слаба наркотична миризма и слузест вкус.
Действие и употреба:
Билката има успокоително, омекчително и болкоуспокоително действие. Употребява се при кашлица, сърцебиене, стомашни и чревни болки, диария, неволно напикаване.
Рецепта 1
1 суп. лъжица венечни листа се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Рецепта 2
1 каф. лъжичка от маковите кутийки се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg